Okoń - przepisy i wartości odżywcze

2018-08-20 10:46

Okoń to popularna w Polsce ryba, występująca w stawach, jeziorach, rzekach i płytkich wodach Bałtyku, chętnie łowiona przez wędkarzy. Ma delikatne, chude, białe mięso, obfitujące w substancje odżywcze.

Okoń
Autor: Shutterstock Okoń to żyjąca w polskich wodach śródlądowych chuda i smaczna ryba.

Spis treści

  1. Jak wygląda okoń?
  2. Kiedy można łowić okonie?
  3. Wartości odżywcze mięsa z okonia
  4. Okoń - przepisy i zastosowania w kuchni

Jak wygląda okoń?

Okoń to ryba często występująca w polskich wodach śródlądowych. Mają charakterystyczne, ostre w dotyku łuski. Grzbiet ciemny, turkusowy lub zielonkawy, boki żółtawe z poprzecznymi, ciemnymi pręgami, brzuch srebrzystoczerwony. Mocno zarysowana płetwa grzbietowa nadaje im nieco groźnego wyglądu. Okonie mogą osiągać nawet 60 cm długości i wagę dochodząca do 5 kg, ale najczęściej spotykane są osobniki mniejsze (2-3 kilogramowe).

Kiedy można łowić okonie?

Na okonia (łac. perca fluviatilis) można wędkować cały rok - nie ma bowiem okresu ochronnego na te ryby. Obowiązuje natomiast wymiar ochronny - łowimy egzemplarze większe niż 15 cm.

Wartości odżywcze mięsa z okonia

Okoń do dobre źródło białka i aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie wyprodukuje. Do tego zawiera niewiele tłuszczu - za to dobrego. Jest doskonałym źródłem kwasów omega 3. Ponadto dostarcza nam selenu, fosforu witaminy D i witamin z grupy B. Ostrożnie powinny podchodzić do jedzenie okonia kobiety w ciąży, ze względu na pozostałości w nim związków rtęci, niebezpiecznych dla rozwoju płodu, a także matki karmiące. Nie powinno się go także podawać małym dzieciom.

Okoń - przepisy i zastosowania w kuchni

Mięso okonia jest łagodne w smaku i soczyste, znakomicie smakuje upieczone lub usmażone saute, jedynie z niewielką ilością przypraw. Nadaje się także do robienia delikatnych rybnych galaretek. Dobrze komponuje się z warzywami, więc można poeksperymentować z pieczeniem go w warzywach.

Okoń morski czyli labraks z piekarnika z warzywami

Okoń smażony na maśle

Okoń Amandine czyli pyszna ryba w sosie migdałowym