Ryba faszerowana w galarecie: przepis dziadka Marka
2021-03-29
trudny
60 min
4
Ryba faszerowana w galarecie to jedno z dań, bez których trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Zobacz, jak przygotować tę wigilijną potrawę krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis dziadka Marka.
Polecamy także: Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami oraz Karpia po węgiersku
SKŁADNIKI
- 1,5 kg filetów z morszczuka (może być też dorsz lub tołpyga)
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 mały seler
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
- żelatyna
- 2 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- rękaw uciskowy z bandaża
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większego garnka wrzuć marchewki, pietruszkę, selera i pora, dorzuć jeszcze cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Całość gotuj około godziny. Po ugotowaniu wyjmij warzywa. Wywar pozostaw.
- Rybę zmiel w maszynce. Cebule pokrój, zeszklij i również zmiel.
- Dodaj do ryby dwa całe jajka (białko wcześniej ubij), sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszy manny i tartej bułki. Przypraw solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do rękawa uciskowego z bandaża, mocno ściskając bandaż. Im mocniej go ściśniesz, tym ryba będzie się lepiej kroić. Tak uformowany rulon włóż do uprzednio przygotowanego wywaru i gotuj około 40 minut.
- Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuść żelatynę. Masę rybną ostudź, pokrój w plasterki, a następnie zalej galaretką z żelatyny rozpuszczonej w wywarze.
- Danie możesz udekorować, dodając do galaretki dowolne składniki, np. jajko, groszek. Kiedy ostygnie, schowaj rybę do lodówki.
- Podawaj z sosem chrzanowym (chrzanem wymieszanym ze śmietaną).