Gotowany karp w miodowej galaretce
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Gotowany karp w miodowej galaretce to jedna z licznych wersji popularnej, wigilijnej przystawki. Przygotowanie ryby w galarecie wymaga nieco zachodu, ale w końcu nie przyrządza się jej na co dzień.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg karpia
- 1/2 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1 jajko
- kilka plastrów cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słabego octu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka posiekanej natki
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia podzielić na dzwonka i włożyć do rondla, dodać jarzyny, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą i ugotować.
- Wyjąć rybę z wywaru i ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i posypać natką.
- Wywar przecedzić i gotować, aż jego objętość zmniejszy się o 1/3, następnie schłodzić, ponownie przecedzić i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Wywar ponownie zagotować, dodać ocet, przecedzić i schłodzić. Miód zagotować z rodzynkami i schłodzić.
- Wywar wymieszać z miodem i zalać nim rybę, wstawić do lodówki do stężenia.