Gotowany karp w miodowej galaretce

2021-03-29
Gotowany karp w miodowej galaretce
Autor: Shutterstock Gotowany karp w miodowej galaretce - pyszna, wigilijna przystawka.
łatwy
0 min
4

Gotowany karp w miodowej galaretce to jedna z licznych wersji popularnej, wigilijnej przystawki. Przygotowanie ryby w galarecie wymaga nieco zachodu, ale w końcu nie przyrządza się jej na co dzień.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1 jajko
  • kilka plastrów cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka słabego octu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia podzielić na dzwonka i włożyć do rondla, dodać jarzyny, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą i ugotować.
  • Wyjąć rybę z wywaru i ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i posypać natką.
  • Wywar przecedzić i gotować, aż jego objętość zmniejszy się o 1/3, następnie schłodzić, ponownie przecedzić i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • Wywar ponownie zagotować, dodać ocet, przecedzić i schłodzić. Miód zagotować z rodzynkami i schłodzić.
  • Wywar wymieszać z miodem i zalać nim rybę, wstawić do lodówki do stężenia.