Dietetyczna galaretka rybna: przepis na mintaja
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przygotowanie galaretki z ryb nie jest trudne, a to znakomita przekąska na każdą okazję - także na święta. Wypróbuj przepis na dietetyczną galaretkę z mintaja.
SKŁADNIKI
- 3 kostki mrożonego mintaja
- 2 cebule
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- włoszczyzna
- cytryna
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W bulionie ugotuj włoszczyznę i cebule.
- Wyjmij miękką marchew i pietruszkę, włóż rybę i gotuj 10 minut.
- Ostudź, przecedź przez sito wyłożone gazą.
- Pokrój marchewkę, pietruszkę i rybę, przełóż do formy (np. do dużej misy). Bulion przecedź, zagotuj, rozpuść w nim żelatynę, wlej do formy, włóż listki pietruszki, odstaw do stężenia do lodówki.
- Przed podaniem pokrój na porcje. Posyp pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny.