Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko

Pstrąg w galarecie: przepis na wigilijną wieczerzę i nie tylko [WIDEO]
Autor: Shutterstock Wiele osób nie przepada za karpiem - nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić go smacznym pstrągiem
średni
70 min
4

Pstrąg w galarecie na wigilijną wieczerzę to wspaniała alternatywa dla karpia. Galaretę do pstrąga możesz przyrządzić na dwa sposoby: z żelatyną lub bez żelatyny, gotując wywar z odpadów rybnych. Ten drugi przepis jest bardziej czasochłonny, ale dzięki niemu danie będzie bardziej naturalne.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Najlepsze przepisy na dania z pstrąga, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.

Można też przygotować galaretę do pstrąga (lub innej ryby) bez żelatyny. Potrzebne będą:

Wszystkie składniki należy zalać zimną wodą (ok. 1,5 l) i gotować na bardzo małym ogniu 3-4 godziny.

Gotowy wywar przecedzić i sklarować.

Do takiej galarety nie będzie potrzebna żelatyna.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

SKŁADNIKI

  • 4 płaty pstrąga lub 1 kg wypatroszonych pstrągów, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
  • 15 dag obranej, pokrojonej w kawałki włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • żelatyna na litr wody
  • 3-4 białka jajek
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • do przybrania: groszek konserwowy, jaja na twardo, cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokrój na kawałki.
  • Umytą włoszczyznę włóż do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj wolno pod przykryciem 30 minut. Posól i gotuj jeszcze 10 minut.
  • Włóż kawałki pstrąga i gotuj około 10 minut na bardzo małym ogniu. Wyjmij rybę.
  • Wywar sklaruj - dodaj pianę ubitą z 3-4 białek i łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Odstaw garnek i poczekaj, aż wywar się sklaruje. Potem zbierz szum i przecedź przez płótno lub podwójnie złożoną gazę (możesz też użyć papierowego filtra do kawy). Dodaj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
  • Miseczki opłucz zimną wodą, wlej po łyżeczce galarety, wsyp trochę groszku, ułóż kawałki pstrąga, udekoruj natką (możesz też dodać połówki jajka ugotowanego na twardo i plasterki cytryny). Zalej galaretką i odstaw, żeby stężała.
  • Jeśli masz całe wypatroszone pstrągi, a nie filety, włóż je w całości do wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie delikatnie wyjmij ryby, zdejmij z nich skórę, ułóż na półmisku, udekoruj tak jak w wersji z filetami i zalej sklarowanym wywarem.