"Ryba faszerowana" w galarecie - wegański przepis bez ryby
2021-04-01
łatwy
45 min
4
Ryba faszerowana w galarecie to danie, które najczęściej gości na naszych stołach z okazji Wigilii. Nie może jej zabraknąć na wegańskim wigilijnym stole. Dzięki glonom nori pasztet będzie smakował "po rybiemu", a żelatynę zastąpi agar-agar. Taka wegańska ryba faszerowana bez ryby wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto, jest pyszna.
SKŁADNIKI
- NA PASZTET (zamiast ryby):
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 arkusze glonów nori
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka płatków drożdżowych preparowanych (opcjonalnie)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- GALARETA:
- 1 szklanka warzywnego bulionu
- 1 ugotowana marchewka
- 1/2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- PASZTET: Warzywa korzeniowe: seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy aż zmiękną z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
- Glony nori tniemy na mniejsze kawałki i mielimy na sucho (w suchym malakserze).
- Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.
- Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową i czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz.
- Wyławiamy ugotowane warzywa z bulionu, kroimy w plasterki wrzucamy do miski a bulion odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy również smażoną cebulę, zmielone glony norii, spęczniałe siemię lniane, kaszę mannę, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe i miksujemy (ew. można dodać trochę wody jeśli masa jest zbyt gęsta).
- Masę formujemy w półokrągły rulon i zawijamy folią do pieczenia. Pieczemy w temp. ok. 35-40 min. w piekarniku o temp 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm układamy na półmisku, dekorujemy pokrojonymi plasterkami warzyw i zieloną pietruszką.
- GALARETA: do chłodnego, przecedzonego bulionu wsypujemy agar-agar, sos sojowy dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy galaretka lekko ostygnie (należy uważać aby nie stężała całkowicie) wylewamy ją na półmisek z rozłożonymi plastrami pasztetu.