"Ryba faszerowana" w galarecie - wegański przepis bez ryby

2021-04-01
Ryba faszerowana w galarecie - wegański przepis bez ryby
Autor: Shutterstock Wegańska "ryba faszerowana" to danie warzywne, które można podać w galarecie lub bez niej. 
łatwy
45 min
4

Ryba faszerowana w galarecie to danie, które najczęściej gości na naszych stołach z okazji Wigilii. Nie może jej zabraknąć na wegańskim wigilijnym stole. Dzięki glonom nori pasztet będzie smakował "po rybiemu", a żelatynę zastąpi agar-agar. Taka wegańska ryba faszerowana bez ryby wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto, jest pyszna.

SKŁADNIKI

  • NA PASZTET (zamiast ryby):
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 arkusze glonów nori
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych preparowanych (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • GALARETA:
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • PASZTET: Warzywa korzeniowe: seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy aż zmiękną z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
  • Glony nori tniemy na mniejsze kawałki i mielimy na sucho (w suchym malakserze).
  • Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.
  • Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową i czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz.
  • Wyławiamy ugotowane warzywa z bulionu, kroimy w plasterki wrzucamy do miski a bulion odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy również smażoną cebulę, zmielone glony norii, spęczniałe siemię lniane, kaszę mannę, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe i miksujemy (ew. można dodać trochę wody jeśli masa jest zbyt gęsta).
  • Masę formujemy w półokrągły rulon i zawijamy folią do pieczenia.  Pieczemy w temp. ok. 35-40 min. w piekarniku o temp 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm układamy na półmisku, dekorujemy pokrojonymi plasterkami warzyw i zieloną pietruszką.
  • GALARETA: do chłodnego, przecedzonego bulionu wsypujemy agar-agar, sos sojowy dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy galaretka lekko ostygnie (należy uważać aby nie stężała całkowicie) wylewamy ją na półmisek z rozłożonymi plastrami pasztetu.