"Ryba faszerowana" w galarecie - wegański przepis bez ryby

2020-10-02
Ryba faszerowana w galarecie - wegański przepis bez ryby
Autor: Shutterstock Wegańska "ryba faszerowana" to danie warzywne, które można podać w galarecie lub bez niej. 
łatwy
45 min
4

Ryba faszerowana w galarecie to danie, które najczęściej gości na naszych stołach z okazji Wigilii. Nie może jej zabraknąć na wegańskim wigilijnym stole. Dzięki glonom nori pasztet będzie smakował "po rybiemu", a żelatynę zastąpi agar-agar. Taka wegańska ryba faszerowana bez ryby wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto, jest pyszna.

Składniki

NA PASZTET (zamiast ryby):

1 duży seler korzeniowy

1 marchewka

1 pietruszka

4 ziarna pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 arkusze glonów nori

2 łyżki kaszy manny

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka płatków drożdżowych preparowanych (opcjonalnie)

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz

GALARETA:

1 szklanka warzywnego bulionu

1 ugotowana marchewka

1/2 łyżeczki agaru

1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

PASZTET: Warzywa korzeniowe: seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy aż zmiękną z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.

Glony nori tniemy na mniejsze kawałki i mielimy na sucho (w suchym malakserze).

Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę.

Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.

Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową i czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz.

Wyławiamy ugotowane warzywa z bulionu, kroimy w plasterki wrzucamy do miski a bulion odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy również smażoną cebulę, zmielone glony norii, spęczniałe siemię lniane, kaszę mannę, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe i miksujemy (ew. można dodać trochę wody jeśli masa jest zbyt gęsta).

Masę formujemy w półokrągły rulon i zawijamy folią do pieczenia.  Pieczemy w temp. ok. 35-40 min. w piekarniku o temp 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm układamy na półmisku, dekorujemy pokrojonymi plasterkami warzyw i zieloną pietruszką.

GALARETA: do chłodnego, przecedzonego bulionu wsypujemy agar-agar, sos sojowy dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy galaretka lekko ostygnie (należy uważać aby nie stężała całkowicie) wylewamy ją na półmisek z rozłożonymi plastrami pasztetu.