"Ryba faszerowana" w galarecie - wegański przepis bez ryby

Ryba faszerowana w galarecie to danie, które najczęściej gości na naszych stołach z okazji Wigilii. Nie może jej zabraknąć na wegańskim wigilijnym stole. Dzięki glonom nori pasztet będzie smakował "po rybiemu", a żelatynę zastąpi agar-agar. Taka wegańska ryba faszerowana bez ryby wymaga trochę czasu i wysiłku, ale warto, jest pyszna.
NA PASZTET (zamiast ryby):
1 duży seler korzeniowy
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziarna pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 arkusze glonów nori
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka płatków drożdżowych preparowanych (opcjonalnie)
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
GALARETA:
1 szklanka warzywnego bulionu
1 ugotowana marchewka
1/2 łyżeczki agaru
1 łyżka sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
PASZTET: Warzywa korzeniowe: seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy aż zmiękną z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu.
Glony nori tniemy na mniejsze kawałki i mielimy na sucho (w suchym malakserze).
Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.
Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową i czosnek, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz.
Wyławiamy ugotowane warzywa z bulionu, kroimy w plasterki wrzucamy do miski a bulion odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy również smażoną cebulę, zmielone glony norii, spęczniałe siemię lniane, kaszę mannę, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe i miksujemy (ew. można dodać trochę wody jeśli masa jest zbyt gęsta).
Masę formujemy w półokrągły rulon i zawijamy folią do pieczenia. Pieczemy w temp. ok. 35-40 min. w piekarniku o temp 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm układamy na półmisku, dekorujemy pokrojonymi plasterkami warzyw i zieloną pietruszką.
GALARETA: do chłodnego, przecedzonego bulionu wsypujemy agar-agar, sos sojowy dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Kiedy galaretka lekko ostygnie (należy uważać aby nie stężała całkowicie) wylewamy ją na półmisek z rozłożonymi plastrami pasztetu.