Rolada rybna w galarecie nadziewana pieczarkami
2021-03-29
średni
35 min
4
Delikatna w smaku rolada rybna nadziewana pieczarkami wygląda bardzo dekoracyjnie, zatopiona w galarecie z przybraniem z warzyw. Jest klasyczną przystawką na świąteczny stół, najlepiej ją zrobić na dzień lub dwa przed imprezą.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
- 1 łyżka soku z cytryny
- bułka namoczona w mleku
- półtorej szklanki wywaru z warzyw
- 2 jajka
- 2 cebule
- liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego
- łyżka żelatyny
- FARSZ:
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziarenek ziela i pieprzu. Pod koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle.
- Filety z ryb i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Masę rybną wyłożyć na lnianą ściereczkę. Uformować prostokąt (grubość ok. 1,5 cm), posypać natką, usmażoną cebulą i pieczarkami. Podnosząc ściereczkę zwijać roladę lekko ugniatając. Roladę owinąć w zwilżoną gazę i gotować około 40 minut w wywarze. Zostawić w wywarze do ostygnięcia.
- Po wyjęciu pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Przecedzony wywar, w którym gotowała się ryba ponownie zagotować, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę, ostudzić. Gęstniejącą galaretą zalać roladę.
- Udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.