Wigilijny karp po żydowsku, czyli karp w galarecie na słodko
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Karp w galarecie po żydowsku to bardzo smaczna wersja tradycyjnej potrawy wigilijnej. Według przepisu, dzwonka karpia podajemy na słodko - z rodzynkami i migdałami, zatopione w delikatnej galarecie. Podajemy przepis na karpia po żydowsku, wyśmienitą rybę na słodko według tradycyjnej receptury.
Polecamy także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami
Czy do wywaru trzeba dodać żelatynę? Jeśli wywar przygotujesz z kilku głów i ogonów, nie musisz dodawać żelatyny, jeśli zaś z jednej ryby, to łyżeczkę żelatyny rozpuść w małej ilości zimnej wody i rozprowadź w ciepłym wywarze.
Sprawdź też >>> Karp zapiekany w śmietanie
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karpia (Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj.)
- 4 duże cebule
- 1 marchewka
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia lub łyżeczka żelatyny
- sól
- pieprz
- cukier
- vegeta do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia umyj i spraw. Odciętą głowę i ogon, a także głowy i ogony z karpi przeznaczonych do usmażenia, włóż do garnka. Dodaj marchewkę, 2 cebule pokrojone w ćwiartki i vegetę. Zalej 1 litrem wody i gotuj 1,5 godz. na małym ogniu. Następnie odcedź wywar.
- Pozostałe 2 cebule pokrój w kostkę, zalej połową wywaru i gotuj do miękkości.
- Rybę pokrój na dzwonka, zalej drugą połową wywaru i gotuj około 20 minut, aż będzie miękka (ale nie rozgotowana). Następnie wyjmij ją i ułóż na półmisku.
- Połącz wywar, w którym gotowała się ryba z wywarem z cebulą i zmiksuj.
- Dodaj rodzynki oraz sparzone i posiekane migdały. Całość dopraw cukrem, pieprzem i solą.
- Zalej ułożone na półmisku dzwonka karpia po czym odstaw je w chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na noc).