Tymbaliki śledziowe: przepis na śledzie w galarecie

2021-03-29
Barbara Śliwa
Tymbaliki śledziowe: przepis na śledzie w galarecie
Autor: Barbara Śliwa Tymbaliki śledziowe to ciekawy sposób na zakąskę ze śledzi.
łatwy
50 min
4

Tymbaliki śledziowe to pomysł na efektowne podanie śledzi. Jeśli szukacie niebanalnego dania na uroczystą wieczerzę wigilijną, to właśnie śledzie w galarecie będą najlepszym przepisem. Sprawdzą się także jako przekąska na imprezę andrzejkową czy karnawałową. 

Na świąteczny stół polecamy również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosieśledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz śledzie w oleju

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne marynowane filety śledziowe
  • 1 brokuł (może być mrożony)
  • ¼ opakowania mrożonej marchewki mini
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • sól, pieprz mielony, „Kucharek” lub „Ziarenka smaku”
  • żelatyna
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do 1 litra wody wsyp ½ łyżki soli, 1 łyżkę przyprawy „Kucharek”, szczyptę pieprzu. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej marchewkę, brokuła i paprykę.
  • Po około 4 minutach wyjmij i osącz brokuł, po następnej minucie paprykę, po dalszych 5 minutach marchewkę. Do wywaru wciśnij sok z całej cytryny.
  • Żelatynę według podanego na opakowaniu przepisu rozprowadź w wywarze.
  • Śledzie pokrój na kawałki. Ułóż na przemian śledzie i warzywa w pojemnikach do galaretek, zalej chłodną zalewą i odstaw do zastygnięcia.
Barbara Śliwa