Tymbaliki śledziowe: przepis na śledzie w galarecie
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Tymbaliki śledziowe to pomysł na efektowne podanie śledzi. Jeśli szukacie niebanalnego dania na uroczystą wieczerzę wigilijną, to właśnie śledzie w galarecie będą najlepszym przepisem. Sprawdzą się także jako przekąska na imprezę andrzejkową czy karnawałową.
Na świąteczny stół polecamy również: śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz śledzie w oleju
SKŁADNIKI
- 2 podwójne marynowane filety śledziowe
- 1 brokuł (może być mrożony)
- ¼ opakowania mrożonej marchewki mini
- 1 papryka czerwona lub żółta
- sól, pieprz mielony, „Kucharek” lub „Ziarenka smaku”
- żelatyna
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do 1 litra wody wsyp ½ łyżki soli, 1 łyżkę przyprawy „Kucharek”, szczyptę pieprzu. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej marchewkę, brokuła i paprykę.
- Po około 4 minutach wyjmij i osącz brokuł, po następnej minucie paprykę, po dalszych 5 minutach marchewkę. Do wywaru wciśnij sok z całej cytryny.
- Żelatynę według podanego na opakowaniu przepisu rozprowadź w wywarze.
- Śledzie pokrój na kawałki. Ułóż na przemian śledzie i warzywa w pojemnikach do galaretek, zalej chłodną zalewą i odstaw do zastygnięcia.