Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie w oleju to przekąska uniwersalna - na święta i inną dowolną okazję

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Choć nasze upodobania kulinarne co jakiś czas się zmieniają, śledzie należą do tych przysmaków, które ciągle są na naszych stołach. Śledzie w oleju podawane jako zimna przystawka je się na co dzień i w czasie świąt. Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i jabłkiem? Podajemy smaczny przepis.

 

Składniki

  • 6 filetów śledziowych solonych

  • 2 cebule

  • 1 jabłko

  • 10 łyżek oleju lub oliwy (choć tak naprawdę ilość zależy od upodobań i naczynia, w którym podajemy śledzie)

  • sok z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie namoczyć w wodzie lub w wodzie z mlekiem na około 2 godz. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Odcedzić, dokładnie osączyć, a następnie pokroić w dzwonka.

  • Pokrojone filety ułożyć na półmisku (śledzie w oleju najładniej wyglądają na talerzu długim i wąskim), skropić sokiem z cytryny i polać oliwą (6-8 łyżek).

  • Obrać cebulę, jabłko opłukać i obrać ze skórki. Jabłko i cebulę drobniutko posiekać, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny - wtedy jabłko nie ściemnieje.

  • Posiekane jabłko i cebulę wymieszać z cukrem i 2 łyżkami oliwy, a następnie posolić.

  • Tak przygotowanym dodatkiem obłożyć śledzie. Całość udekorować cytryną.

Ocena: 3,2