Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

2021-12-13
Ewa Wachowicz
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Śledzie w sosie z suszonych śliwek nabierają niesamowitego  aromatu
łatwy
40 min
4

Śledzie z suszonymi śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz mogą sprawić, że nawet osoby nie przepadające za śledziami zakochają się w nich. Aromatyczny sos, słodkawy i dymny, doskonale komponuje się z soloną rybą. 

SKŁADNIKI

  • ½ kg płatów śledziowych
  • 200 g śliwek suszonych w dymie
  • garść migdałów (bez skórki)
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
  • Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Polecamy również przepis na zupę śledziową według Ewy Wachowicz oraz śledzie w kremie z mleczu według Magdy Gessler.

Ewa Wachowicz