Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie

2021-03-29
Milena Łakomska
Śledź pod buraczaną pierzynką
Autor: Shutterstock Sałatka śledziowa z buraczkami ma ciekawy smak dzięki dodatkowi  suszonego piernika
łatwy
45 min
4

Śledzie podajemy różnie przyrządzone: w śmietanie, oleju czy sosie koperkowym. Tym razem proponujemy śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie. To potrawa, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi ryb. W tym daniu spotykają się ulubione smaki Polaków: słony, słodki i korzenny. Pyszności!

 

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Polecamy również: śledzie korzenneśledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz Sałatkę śledziową ze śledzi solonych i wędzonych.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe matjas
  • kromka wysuszonego piernika
  • 2 szklanki tartych, gotowanych buraków
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu winnego
  • po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego
  • 50 ml oliwy
  • 400 ml śmietany 22%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.
  • W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.
  • Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Milena Łakomska