Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną

Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną

Autor Zdjęcia: Piotr Mastalerz

Śledzie korzenne trzeba przygotować co najmniej dobę przed podaniem, żeby przeszły smakiem przypraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Bardzo prosty sposób na przyrządzenie śledzi. Śledzie przed podaniem tylko posypać posiekaną cebulką i potrawa gotowa.

Składniki

  • 1 opakowanie filetów śledziowych
  • olej sałatkowy
  • 1 cytryna
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • 6 listków laurowych
  • 8 kulek jałowca
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić czy, nie mają ości (jeśli są, należy je usunąć), pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

  • Wkładać do słoika partiami, przekładając przyprawami.

  • Na koniec zalać olejem. Tak powinny się macerować przez kilka dni.

  • Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.