Spis treści
Karp w galarecie to polska tradycyjna potrawa wigilijna. Ryba koniecznie musi być świeża - nie mrożona!
Do przygotowania ryby w galarecie potrzeba włoszczyzny, dużej cebuli, ząbku czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i żelatyny. Możemy dodać gotowaną marchewkę, plasterki cytryny bez pestek, jajka na twardo.
Potrzebne będą też: duży garnek do gotowania wywaru, gęste sito wyłożone gazą do dokładnego cedzenia oraz głęboki półmisek, w którym ułożymy kawałki ryby.
Sprawdź również >>> Jaką rybę wybrać do galarety?
Galareta do karpia nie tężeje - co robić?
Jeśli w trakcie przygotowywania karpia okaże się, że galareta nie chce stężeć, oznacza to, że do wywaru użyliśmy za mało żelatyny lub wywar odstawiliśmy w zbyt zimne miejsce - galareta zamarza na górze, na dnie nie zastyga. Wtedy wywar na galaretę należy ponownie zagotować, dodając porcję żelatyny, a potem odstawić w chłodne miejsce.
Sprawdź również >>> Jak sprawdzić świeżość karpia?