Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć? [WIDEO]
Ryba w galarecie na wigilijnym stole to klasyka. Ale co zrobić, gdy galaretka nie chce zastygnąć? Jak uratować wigilijne danie? Sprawdź, co zrobić, gdy galareta nie chce stężeć. Polecamy również kilka przepisów na wigilijnego karpia w galarecie: Filety z karpia w galarecie orazKarp po żydowsku w galarecie.
Spis treści
- Karp w galarecie to polska tradycyjna potrawa wigilijna. Ryba koniecznie musi być świeża - nie mrożona!
- Galareta do karpia nie tężeje - co robić?
Karp w galarecie to polska tradycyjna potrawa wigilijna. Ryba koniecznie musi być świeża - nie mrożona!
Do przygotowania ryby w galarecie potrzeba włoszczyzny, dużej cebuli, ząbku czosnku, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i żelatyny. Możemy dodać gotowaną marchewkę, plasterki cytryny bez pestek, jajka na twardo.
Potrzebne będą też: duży garnek do gotowania wywaru, gęste sito wyłożone gazą do dokładnego cedzenia oraz głęboki półmisek, w którym ułożymy kawałki ryby.
Sprawdź również >>> Jaką rybę wybrać do galarety?
Galareta do karpia nie tężeje - co robić?
Jeśli w trakcie przygotowywania karpia okaże się, że galareta nie chce stężeć, oznacza to, że do wywaru użyliśmy za mało żelatyny lub wywar odstawiliśmy w zbyt zimne miejsce - galareta zamarza na górze, na dnie nie zastyga. Wtedy wywar na galaretę należy ponownie zagotować, dodając porcję żelatyny, a potem odstawić w chłodne miejsce.
Sprawdź również >>> Jak sprawdzić świeżość karpia?