Okoń w galarecie - jak zrobić pyszną rybną galaretkę

Okoń w galarecie
Autor: Shutterstock Mięso z okonia znakomicie smakuje zanurzone w delikatnej galaretce.
średni
60 min
4

Kawałki delikatnego, białego mięsa okonia, zalane lekko kwaskową galaretką to pomysł na pyszną przystawkę. W ciepłe dni galareta z okonia może zastąpić obiad. Podajemy przepis na okonia w galarecie.

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości okonie
  • litr wody
  • pieprz mielony biały
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część niedużego pora
  • kawałek selera
  • sok z cytryny do smaku
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 6 łyżeczki żelatyny
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Okonie umyć oczyścić i wyfiletować.
  • Z ości, wody i warzyw przygotować wywar, doprawić go liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie odcedzić.
  • Pokrojoną na niewielkie porcje rybę zalać bulionem i gotować 15-20 min. Wyjąc z wywaru i ułożyć na półmisku.
  • Wywar ponownie przecedzić, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlać do wywaru. Całość wymieszać. Zalać rybę i poczekać aż wystygnie.
  • Wstawić do lodówki do stężenia.