Okoń w galarecie - jak zrobić pyszną rybną galaretkę
2021-03-29
średni
60 min
4
Kawałki delikatnego, białego mięsa okonia, zalane lekko kwaskową galaretką to pomysł na pyszną przystawkę. W ciepłe dni galareta z okonia może zastąpić obiad. Podajemy przepis na okonia w galarecie.
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości okonie
- litr wody
- pieprz mielony biały
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część niedużego pora
- kawałek selera
- sok z cytryny do smaku
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 cebule
- 6 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Okonie umyć oczyścić i wyfiletować.
- Z ości, wody i warzyw przygotować wywar, doprawić go liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie odcedzić.
- Pokrojoną na niewielkie porcje rybę zalać bulionem i gotować 15-20 min. Wyjąc z wywaru i ułożyć na półmisku.
- Wywar ponownie przecedzić, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i wlać do wywaru. Całość wymieszać. Zalać rybę i poczekać aż wystygnie.
- Wstawić do lodówki do stężenia.