Włosi oszaleli na punkcie tego deseru. Receptura jest zaskakująco prosta

2025-12-27 10:07

Deser, który rozkocha w sobie każdego. Aromatyczne pistacjowe tiramisu to klasyka w niecodziennym wydaniu. Kremowe, orzechowe i eleganckie - wszystko czego można chcieć do niesamowitego deseru. A przy okazji? Wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wypróbuj sam!

Włosi oszaleli na punkcie tego deseru. Receptura jest zaskakująco prosta

i

Autor: Amallia Eka/ Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Pistacjowa wersja klasycznego, włoskiego deseru. To idealny sposób na ciekawą słodkość, która zachwyci zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Jej przygotowanie dodatkowo wcale nie powinno nikomu sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym niesamowitym deserem.

Składniki do pistacjowego tiramisu

Do przygotowania pistacjowego tiramisu potrzebujemy:

  • biszkopty
  • kawę/mleko
  • mascarpone
  • śmietankę
  • Pastę pistacjową
  • cukier puder
  • sól
  • ekstrakt waniliowy
  • posiekane pistacje

Lista składników wcale więc nie należy do długich. 

Poszalej ze składnikami. Tak zachwycisz jeszcze bardziej

Jeśli chcemy nasze biszkopty możemy dodatkowo (oprócz mleka lub kawy) nasączyć również likierem: amaretto lub pistacjowym. Jest to wersja dla dorosłych, ale z pewnością warta wypróbowania. Likier dodatkowo podkręca smak naszego deseru i wynosi go na całkowicie nowy poziom.

Jeśli chcemy, by nasze tiramisu miało intensywny, zielony kolor możemy dodać nieco barwnika zielonego spożywczego. Bez tego nasz deser będzie miał bardziej oliwkowy kolor. Wciąż jednak będzie prezentował się zachwycająco i z pewnością wart jest wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • Warstwa biszkoptowa:
  • 250 g biszkoptów
  • 150 ml mleka lub słabej kawy (jak lubisz)
  • Krem pistacjowy:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30–36%
  • 3 łyżki pasty pistacjowej 100%
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli 
  • Dekoracja:
  • Posiekane pistacje

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę ubijamy na półsztywno.
  • W osobnej misce mieszamy mascarpone, pastę pistacjową, wanilię sól i cukier.
  • Dodajemy ubita śmietankę i delikatnie mieszamy.
  • Biszkopty układamy w naczyniu i polewamy kawą.
  • Rozsmarowujemy połowę kremu.
  • Układamy drugą warstwę biszkoptów i znów polewamy kawą.
  • Przykrywamy resztą kremu.
  • Całość zdobimy pistacjami.
  • Wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować klasyczny sycylijski deser cannoli.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...