Likier z masy krówkowej. Domowy smakuje lepiej niż oryginalny

likier z masy krówkowej
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Likier z masy krówkowej smakuje obłędnie i nawet lepiej niż ten oryginalny ze sklepów. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić samemu likier, ten przepis dokładnie to wyjaśnia. Pyszny wysokoprocentowy i słodki napój z łatwością można zrobić w domu, korzystając z tego sprawdzonego przepisu.

Jak zrobić likier z masy krówkowej?

Tylko pięć produktów potrzebnych jest, aby zrobić pyszny domowy likier. Mleko podgrzewa się razem z kawą rozpuszczalną, a następnie dodaje się masę krówkową. Całość należy podgrzewać, aż składniki się połączą. Do ostudzonej bazy z masy krówkowej dolewa się spirytus i dokładnie miesza. Likier należy wstawić do lodówki i tamże go przechowywać. Najlepiej smakuje schłodzony.

Przepis na likier z masy krówkowej

  • Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi każdy dowie się, jak samemu zrobić likier.
  • Przyrządzenie likieru krówka nie zajmuje wiele czasu. To szybki przepis na pyszny domowy napój z procentami.
  • Lista składników to cztery produkty.
  • Zrobienie likieru w domu pozwoli zaoszczędzić parę złotych. Za oryginalny likier, który można kupić w wielu sklepach, trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych.
  • Ci, który lubią mocny kawowy smak, mogą dodać więcej kawy rozpuszczalnej.
  • Mleko krowie można zastąpić mleczkiem kokosowym, który doda przyjemnego smaku.
  • Jeżeli likier będzie za mocny, wystarczy dolać więcej mleka. Zbyt słaby likier można wzmocnić, dodając więcej spirytusu.
  • Smak likieru podkręci dodatek ekstraktu waniliowego.

Z czym pić likier krówkowy?

Pyszny domowy likier można serwować z kostką lodu lub wzmocnić nim kawę. Jest składnikiem różnych drinków. Pasuje również do deserów i lodów jako polewa.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 250 ml spirytusu
  • 200 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać mleko, wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać.
  • Dodać masę krówkową i podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się ze sobą połączą. Często mieszać. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
  • Przelać do butelki i wstawić do lodówki.
  • Podawać schłodzony.
Nalewki domowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej