Likier z masy krówkowej. Domowy smakuje lepiej niż oryginalny
Likier z masy krówkowej smakuje obłędnie i nawet lepiej niż ten oryginalny ze sklepów. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić samemu likier, ten przepis dokładnie to wyjaśnia. Pyszny wysokoprocentowy i słodki napój z łatwością można zrobić w domu, korzystając z tego sprawdzonego przepisu.
Jak zrobić likier z masy krówkowej?
Tylko pięć produktów potrzebnych jest, aby zrobić pyszny domowy likier. Mleko podgrzewa się razem z kawą rozpuszczalną, a następnie dodaje się masę krówkową. Całość należy podgrzewać, aż składniki się połączą. Do ostudzonej bazy z masy krówkowej dolewa się spirytus i dokładnie miesza. Likier należy wstawić do lodówki i tamże go przechowywać. Najlepiej smakuje schłodzony.
Przepis na likier z masy krówkowej
- Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi każdy dowie się, jak samemu zrobić likier.
- Przyrządzenie likieru krówka nie zajmuje wiele czasu. To szybki przepis na pyszny domowy napój z procentami.
- Lista składników to cztery produkty.
- Zrobienie likieru w domu pozwoli zaoszczędzić parę złotych. Za oryginalny likier, który można kupić w wielu sklepach, trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych.
- Ci, który lubią mocny kawowy smak, mogą dodać więcej kawy rozpuszczalnej.
- Mleko krowie można zastąpić mleczkiem kokosowym, który doda przyjemnego smaku.
- Jeżeli likier będzie za mocny, wystarczy dolać więcej mleka. Zbyt słaby likier można wzmocnić, dodając więcej spirytusu.
- Smak likieru podkręci dodatek ekstraktu waniliowego.
Z czym pić likier krówkowy?
Pyszny domowy likier można serwować z kostką lodu lub wzmocnić nim kawę. Jest składnikiem różnych drinków. Pasuje również do deserów i lodów jako polewa.
SKŁADNIKI
- 1 puszka masy krówkowej
- 250 ml spirytusu
- 200 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać mleko, wsypać kawę rozpuszczalną i wymieszać.
- Dodać masę krówkową i podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się ze sobą połączą. Często mieszać. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
- Przelać do butelki i wstawić do lodówki.
- Podawać schłodzony.