Ryba w galarecie z groszkiem i kukurydzą: przepis na smaczną wigilijną przekąskę
2021-03-29
średni
70 min
4
Ryba w galarecie coraz częściej pojawia się na stole jako jedno z wigilijnych dań. Podejmij wyzwanie i samodzielnie przygotuj tę podawaną na zimno przystawkę.
Polecamy także: Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami oraz Karpia po węgiersku
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną rybę pokroić na kawałki, ugotować w bulionie z włoszczyzną, marchewką i cebulą w łupinie.
- Dodać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem mniej więcej godzinę. Nie mieszać, by kawałki ryby się nie rozpadły, ale, gdy to konieczne, potrząsnąć garnkiem.
- Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjąć rybę, ułożyć w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.
- Odcedzony wywar ponownie zagrzać. W litrze gorącego wywaru rozpuścić żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, zalać foremki z rybą.