Ryba w galarecie z groszkiem i kukurydzą: przepis na smaczną wigilijną przekąskę

Ryba w galarecie z groszkiem i kukurydzą: przepis na smaczną wigilijną przekąskę
Autor: Shutterstock Ryba w galarecie lepiej wygląda i smakuje z dodatkiem warzyw
średni
70 min
4

Ryba w galarecie coraz częściej pojawia się na stole jako jedno z wigilijnych dań. Podejmij wyzwanie i samodzielnie przygotuj tę podawaną na zimno przystawkę. 

Polecamy także:  Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami  oraz Karpia po węgiersku

SKŁADNIKI

  • karp
  • żelatyna
  • bulion warzywny
  • marchewka
  • cebula
  • sól
  • pieprz czarny
  • cukier
  • groszek konserwowy
  • puszka kukurydzy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną rybę pokroić na kawałki, ugotować w bulionie z włoszczyzną, marchewką i cebulą w łupinie.
  • Dodać sól, pieprz i jedną łyżkę cukru.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem mniej więcej godzinę. Nie mieszać, by kawałki ryby się nie rozpadły, ale, gdy to konieczne, potrząsnąć garnkiem.
  • Z przestudzonego wywaru ostrożnie wyjąć rybę, ułożyć w foremkach razem z groszkiem, kukurydzą i siekaną w kostkę marchewką.
  • Odcedzony wywar ponownie zagrzać. W litrze gorącego wywaru rozpuścić żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, zalać foremki z rybą.