Jaki karp najlepszy do galarety? [WIDEO]

2017-12-13 17:08

Karp w galarecie, to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Jak przygotować pysznego karpia w galarecie? Sukces to wyśmienita ryba. Dowiedz się, jaki karp najlepiej nadaje się do galarety. Czytaj także Przepis na karpia w galarecie oraz Przepis na karpia po żydowsku w galarecie

Jaki karp najlepszy do galarety?
Autor: Shutterstock Karp do galarety powinien ważyć ponad kilogram

Do przygotowania karpia w galarecie potrzebny będzie karp o wadze 1,5-2 kg. Rybę należy wypatroszyć, obrać z łusek i odciąć głowę oraz ogon. Jeśli zaopatrujemy się w sklepie rybnym możemy poprosić o wcześniejsze obrobienie ryby. Specjalne urządzenia pomogą szybciej i dokładniej obrać rybę. Przygotowanego karpia należy następnie pokroić w dzwonki i dokładnie wypłukać w chłodnej wodzie. 

Sprawdź również >>> Filety z karpia w galarecie

Głowę i ogon karpia najlepiej zachować i użyć do ugotowania wywaru. Karp to tłusta ryba, dlatego niemalże każdy jego kawałek może posłużyć do przygotowania smacznej potrawy. Pamiętaj, że świeży karp charakteryzuje się też błyszczącą skórą, a nie matową. Powinien mieć także na skórze przezroczysty śluz. Podbrzusze karpia ma być żółte lub ciemniejsze. Wtedy nadaje się do spożycia.

Sprawdź również >>> Co zrobić, gdy galareta do karpia nie chce stężeć?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE