Domowe faworki są najsmaczniejsze i niedrogie. Radzimy, jak je zrobić samodzielnie
Faworki, chrusty i chruściki to tradycyjny smakołyk karnawału. Delikatne i kruche, rozsypują się nim je doniesiesz do ust, oprószając gors śnieżnym pudrem cukru. Absolutnie uzależniające. Mógłbyś chrusty jeść do ostatków, ale ich cena sprawia, że odmawiasz sobie tej przyjemności. Niepotrzebnie. Zrób je samodzielnie, a wyjdą zdecydowanie taniej niż cukierni, a nawet sklepu. Istnieje wiele przepisów na faworki, więc każdy znajdzie swój. Oto 10 najlepszych przepisów na smażone, pieczone i ekspresowe chrusty domowe!
Spis treści
- Co to są faworki?
- Skąd nazwa faworków?
- Skład ciasta na faworki
- Technologia przygotowania ciasta
- Zobacz GALERIĘ przepisów na faworki
Co to są faworki?
Faworki to cienkie i długie ciastka z wybijanego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu. Oryginalny przepis na ciasto znany jest niemal w całej Europie. Chociaż w formie wąskich wstążek, naciętych po środku i przewiniętych występują tylko w Polsce, na Litwie i w Niemczech. W innych regionch kontynentu europejskiego chrusty mają nieco inne kształty. Najcześciej są to po prostu prostokątne lub okrągłe kawałki ciasta. Na wschód od Bugu najczęściej faworki przyjmują postać róży. Tatarskie faworki zwijane są w mniej lub bardziej ciasną rolkę.
Skąd nazwa faworków?
Polska nazwa faworków pochodzi od francuskiego słowa faveur, które oznacza wąską wstążeczkę lub jedwabną tasiemkę. Starszą nazwą jest chrust lub chruścik. Dawniej zapisywany w formie chróst.
Skład ciasta na faworki
Tradycyjnie receptura ciasta na faworki zawiera tylko mąkę, żółtka jaj kurzych, kwaśną śmietanę oraz nieco alkoholu lub octu. Dodatek spirytusu, wódki lub rumu jest konieczny. Nieco alkoholu zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez ciasto. Dzięki czemu chrusty są tak wyjątkowo chrupkie i Ta ilość alkoholu etylowego lub octu spirytusowego nie wpływa na smak ciastek. Podczas smażenia obie substancje gwałtownie odparowują.
Technologia przygotowania ciasta
Jedną z tajemnic przygotowania ciasta na faworki jest wybijanie. Wyrobione ciasto należy bić wałkiem. Gdy kula ciasta rozpłaszczy się na placek, należy go złożyć wielokrotnie i ponownie zbić. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy. Czasem w przepisach znajdziecie opis: "wybijać przez 10 minut". W ten sposób dość zwarte ciasto zostaje napowietrzone. Stąd obfita ilość kruchych "bąbli" na paskach smażonego ciasta.
Zobacz GALERIĘ przepisów na faworki
- Chrusty faworki wg Ewy Wachowicz
- Kruche faworki ze śmietaną
- Znakomite faworki na pianie
- Rewelacyjne faworki na piwie
- Wegańskie faworki bez jajek
- Chrust na kefirze z piekarnika
- Faworki lane dla niecierpliwych i zabieganych
- Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego
- Pieczone faworki z ciasta francuskiego