Przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego - delikatne i kruche [WIDEO]
2022-01-21
![Przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego - delikatne i kruche [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-CDWJ-6WAG-jhwY_przepis-na-pieczone-faworki-z-ciasta-francuskiego-delikatne-i-kruche-wideo-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Pieczone faworki z gotowego ciasta francuskiego to sprytny pomysł dla zabieganych. Albo dla tych co dopiero raczkują w kuchennych zmaganiach i smażenie w głębokim tłuszczu trochę ich przerasta. Takie faworki są nieco oszukane, ale za to pyszne i zrobisz je w 5 minut. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 1 paczka (320 g) ciasta francuskiego, schłodzonego
- 1 paczka waniliowego cukru pudru do dekoracji
- pergamin lub papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
- Gotowe ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozłóż.
- Jeśli nie masz pergaminu, to możesz wykoszystać papier do pieczenia, w który zawinięta jest rolka ciasta.
- Pas ciasta przetnij wzdłóż na dwie części. Następnie potnij na paski szerokości około 4 cm.
- Po środku każdego kawałka zrób nożem nacięcie o wyskości 3 cm. Prze to nacięcie przewiń jedną końcówkę paska.
- Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut lub do chwili, gdy faworki urosną i lekko się zrumienią.
- Ciasteczka wystudź i oprósz waniliowym cukrem pudrem. Smacznego!
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek