Przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego - delikatne i kruche [WIDEO]

Przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego - delikatne i kruche [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Przepis na pieczone faworki z ciasta francuskiego - delikatne i kruche [WIDEO]
łatwy
30 min
4

Pieczone faworki z gotowego ciasta francuskiego to sprytny pomysł dla zabieganych. Albo dla tych co dopiero raczkują w kuchennych zmaganiach i smażenie w głębokim tłuszczu trochę ich przerasta. Takie faworki są nieco oszukane, ale za to pyszne i zrobisz je w 5 minut. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 1 paczka (320 g) ciasta francuskiego, schłodzonego
  • 1 paczka waniliowego cukru pudru do dekoracji
  • pergamin lub papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. 
  • Gotowe ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozłóż. 
  • Jeśli nie masz pergaminu, to możesz wykoszystać papier do pieczenia, w który zawinięta jest rolka ciasta.
  • Pas ciasta przetnij wzdłóż na dwie części. Następnie potnij na paski szerokości około 4 cm. 
  • Po środku każdego kawałka zrób nożem nacięcie o wyskości 3 cm. Prze to nacięcie przewiń jedną końcówkę paska. 
  • Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. 
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut lub do chwili, gdy faworki urosną i lekko się zrumienią. 
  • Ciasteczka wystudź i oprósz waniliowym cukrem pudrem. Smacznego! 
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej