Chrusty faworki - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

2022-01-21
Chrusty faworki - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Chrusty faworki - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]
łatwy
45 min
4

Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Delikatne i kruche chruściki znakomicie sprawdzą się na karnawałowych spotkaniach. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej genialną recepturę na chrust. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem. Takie są najsmaczniejsze! 

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj cukier i zrób dołek. Wbij jajka i dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj.
  • Zrób dołek jeszcze raz i wrzuć do niego ciepłe masło. Dolej także mleko oraz spirytus. Ugniataj, aż uzyskasz ciasto. Zrób kulkę i pozostaw na stolnicy na ok. 20 minut pod miską.
  • Ciasto przekrój na pół, podsyp mąką i cieniutko rozwałkuj.
  • Pokrój rozwałkowane placki na 3-centymetrowe paski, następnie podziel je na ok. 15-centymetrowe romby.
  • Każdy romb natnij na środku. Przez nacięcie przewlecz jeden koniec rombu.
  • Uformowane faworki smaż w dużym rondlu w roztopionym smalcu.
  • Złociste chrusty wyjmij na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru smalcu. Przełóż na płaski talerz i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek