Chrusty faworki - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]
2022-01-21
łatwy
45 min
4
Przepis na chrusty, czyli popularne faworki, przyda się nie tylko na tłusty czwartek. Delikatne i kruche chruściki znakomicie sprawdzą się na karnawałowych spotkaniach. Sprawdź, jak faworki robi Ewa Wachowicz i wypróbuj jej genialną recepturę na chrust. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem. Takie są najsmaczniejsze!
Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów
SKŁADNIKI
- 40 dag mąki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 żółtek, zobacz: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 4 jajka
- 1 łyżka mleka
- 5 łyżek spirytusu
- 3 kostki smalcu do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicy rozsyp mąkę, dodaj cukier i zrób dołek. Wbij jajka i dodaj żółtka. Delikatnie wymieszaj.
- Zrób dołek jeszcze raz i wrzuć do niego ciepłe masło. Dolej także mleko oraz spirytus. Ugniataj, aż uzyskasz ciasto. Zrób kulkę i pozostaw na stolnicy na ok. 20 minut pod miską.
- Ciasto przekrój na pół, podsyp mąką i cieniutko rozwałkuj.
- Pokrój rozwałkowane placki na 3-centymetrowe paski, następnie podziel je na ok. 15-centymetrowe romby.
- Każdy romb natnij na środku. Przez nacięcie przewlecz jeden koniec rombu.
- Uformowane faworki smaż w dużym rondlu w roztopionym smalcu.
- Złociste chrusty wyjmij na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru smalcu. Przełóż na płaski talerz i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek