Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Białka jaj można z łatwością zamrozić.

Jeśli do ciasta lub kremu potrzebujesz jedynie żółtek, nie wyrzucaj pozostałych białek. Można je zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Mrożenie białek jest bardzo łatwe. Jak zamrozić białka jaj?

Jak zamrozić białka jajek?

Jeśli zależy ci na tym, aby białka były zamrożone pojedynczo, wykorzystaj do tego pojemniki do lodu. W każdą przegródkę wbij jedno białko i włóż pojemnik do zamrażalnika. Kiedy białka zamarzną możesz przełożyć je do woreczka strunowego lub pojemnika do żywności.

Jeśli masz 1-2 zbędne białka i nie zależy ci na ich oddzielnym zamrożeniu możesz je wybić do niewielkiego woreczka lub na przykład pojemniczka po jogurcie.

Do czego można wykorzystać mrożone białka?

Białka jaj można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Nie wyrzucaj więc ich, nawet jeśli przygotowujesz danie, do którego potrzebujesz same żółtka. Podrzucamy kilka przepisów, w których niezbędne sa białka:

Anielskie ciasto czekoladowe: przepis Szymona Czerwińskiego

Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler

Makaroniki Francja elegancja: przepis na najsmaczniejszą słodką przekąskę

Klasyczne kokosanki: przepis na ciasteczka kokosowe

Ocena: 4,7