Makaroniki Francja elegancja: przepis

Makaroniki Francja elegancja: przepis
Autor: Shutterstock Makaroniki - przysmak z Francji.
łatwy
30 min
4

Makaroniki to lekkie ciasteczka na bazie zmielonych migdałów i masy bezowej przekładane pysznym kremem. Dla chętnych także w kolorach pastelowych. Makaroniki pochodzą z Włoch i Francji. Pierwsze tego typu ciastka pojawiły się w XIII wieku w miejscach, gdzie prowadzono uprawę migdałów - w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki płatków migdałowych
  • białka z 3 jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru na krem
  • 125 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 30 ml wiśniówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier puder przesiej przez sitko.
  • Migdały i pół szklanki cukru pudru wsyp do blendera i zmiksuj.
  • Dodaj resztę cukru pudru, wymieszaj.
  • Białka ubij z solą i cukrem.
  • Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, delikatnie dodaj do migdałów z cukrem.
  • Rękaw cukierniczy napełnij ciastem.
  • Wyciskaj kleksy na blachę wyłożoną pergaminem lub na specjalną formę do makaroników.
  • Lekko wyrównaj wierzch ciastek.
  • Odstaw makaroniki na kilkanaście minut, aby nieco przeschły.
  • Rozgrzej piekarnik do 150 st. C, wstaw blachę z ciasteczkami.
  • Piecz ok. 20 minut.
  • Wyjmij ciastka z piekarnika. Gdy ostygną, zdejmij z blachy.
  • Masło utrzyj z cukrem.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą), dodaj alkohol, połącz z masą.
  • Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
  • Aby urozmaicić makaroniki, do części ciasta dodaj kakao albo barwniki spożywcze (np. pistacjowe lub różowe).
  • Masę czekoladową możesz zastąpić bitą śmietaną.
Matylda Gruman
więcej