Makaroniki Francja elegancja: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaroniki to lekkie ciasteczka na bazie zmielonych migdałów i masy bezowej przekładane pysznym kremem. Dla chętnych także w kolorach pastelowych. Makaroniki pochodzą z Włoch i Francji. Pierwsze tego typu ciastka pojawiły się w XIII wieku w miejscach, gdzie prowadzono uprawę migdałów - w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki płatków migdałowych
- białka z 3 jaj
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru na krem
- 125 g masła
- 40 g cukru pudru
- 250 g czekolady mlecznej
- 30 ml wiśniówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier puder przesiej przez sitko.
- Migdały i pół szklanki cukru pudru wsyp do blendera i zmiksuj.
- Dodaj resztę cukru pudru, wymieszaj.
- Białka ubij z solą i cukrem.
- Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, delikatnie dodaj do migdałów z cukrem.
- Rękaw cukierniczy napełnij ciastem.
- Wyciskaj kleksy na blachę wyłożoną pergaminem lub na specjalną formę do makaroników.
- Lekko wyrównaj wierzch ciastek.
- Odstaw makaroniki na kilkanaście minut, aby nieco przeschły.
- Rozgrzej piekarnik do 150 st. C, wstaw blachę z ciasteczkami.
- Piecz ok. 20 minut.
- Wyjmij ciastka z piekarnika. Gdy ostygną, zdejmij z blachy.
- Masło utrzyj z cukrem.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą), dodaj alkohol, połącz z masą.
- Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
- Aby urozmaicić makaroniki, do części ciasta dodaj kakao albo barwniki spożywcze (np. pistacjowe lub różowe).
- Masę czekoladową możesz zastąpić bitą śmietaną.