Anielskie ciasto czekoladowe: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Anielskie ciasto czekoladowe Szymon Czerwiński przygotował specjalnie dla użytkowników serwisu Beszamel. To pyszne ciasto czekoladowe z kremem idealnie pasuje na deser po dobrym obiedzie.
SKŁADNIKI
- 3 jaja
- 200 g cukru brązowego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 100 g kakao
- 50 g orzechów włoskich
- 1 puszka masy krówkowej
- 50 g płatków migdałów
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jaja ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Następnie nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
- Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki. Dodaj drugą połowę kakao i dobrze wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki wymieszaj składniki.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
- Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
- W dzieży miksera połącz ze sobą mascarpone i kremówkę. wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Na wystudzone ciasto wyłóż warstwę masy krówkowej i oprósz płatkami migdałów. Następnie przygotowaną wcześniej masę śmietanową nałóż szprycą na ciasto.
- Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.