Tort bezowy Pavlova: przepis według Magdy Gessler
2023-01-17
15:43
Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Nie dość, że jest przepyszny i wygląda wspaniale, to dość łatwo go zrobić. Podajemy przepis na tort bezowy Pavlova według Magdy Gessler. Ten tort to także idealny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych np. po smażeniu pączków.
i
średni
70 min
4
SKŁADNIKI
- 200 ml białek
- 300 g cukru
- 400 g masła
- 300 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki 36%
- 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na sucho
- 100 ml likieru Cointreau
- 20 ml spirytusu
- szczypta soli
- bita śmietana i truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy, dosypując cukier, aż piana będzie sztywna. Bardzo ważne jest, aby cukier wsypywać stopniowo i nie ubijać zbyt długo.
- Ubite białka wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140°C i suszymy przez 50 minut.
- Krem migdałowy do tortu bezowego: kiedy bezy się pieką, przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem pudrem ucieramy, aż masa zbieleje. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
- Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i truskawki. Dekorowanie tortu bezowego jest najprzyjemniejsze!
Beszamel: Jak zrobić bezy
<Bądź na bieżąco przepisami, poradami i tipami - polub nas na FBbeszamel.pl
Zobacz przepis: Bezy z owocami - wilgotne i miękkie w środku!
Jeśli po zrobieniu bezy zostały ci żółtka polecamy przepis na: Zapiekane truskawki pod koglem-moglem