Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust [WIDEO]
2023-02-09
łatwy
30 min
4
Faworki, inaczej chrust, to tradycyjny przysmak karnawałowego stołu. Faworki to rodzaj ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, które dzięki temu są niezwykle kruche. Faworki są umiarkowanie słodkie, dlatego po smażeniu obsypuje się chrust cukrem pudrem. Na samą myśl ślinka cieknie... Szczególnie jeśli pomyślimy o wyjątkowo kruchych i puszystych faworkach na piwie! Dodatek piwa zmienia te ciasteczka karnawałowe w wyjątkowy przysmak
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki pszennej
- 6 żółtek, zobacz: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki cukru
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania faworków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie wlać piwo, wsypać przesianą przez sito mąkę, wyrobić elastyczne i lśniące ciasto (jak na pierogi).
- Cienko je rozwałkować. Pokroić radełkiem w równej szerokości i równej długości paski. Naciąć każdy na środku wzdłuż i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.
- Faworki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na bibule lub papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku, posypując przez sitko cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów