Faworki bez smażenia: chrust na kefirze z piekarnika [WIDEO]

Faworki bez smażenia: chrust na kefirze z piekarnika [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Faworki bez smażenia: chrust na kefirze z piekarnika [WIDEO]
łatwy
30 min
8

Tradycyjne faworki to karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Co jednak robić, gdy zdrowie nie pozwala nam na takie luksusy? Nie musimy rezygnować ze smaku i przyjemności chrupania delikatnego chrustu. Wystarczy przygotować nieco inne ciasto i zrobić faworki bez smażenia, upieczone w piekarniku! 

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka L lub 3 żółtka S, zobacz: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
  • 60 g (4 łyżki) cukru
  • 1 szklanka (250 ml) kefiru
  • 50 g masła lub masła roślinnego, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  • Do żółtek dodać kefir, stopione masło i ekstrakt wanilii. Ponownie wymieszać. 
  • Do płynnej masy dodac mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać ile się da. Następnie wyłożyć na stolnicę.
  • Ciasto wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy przez 2-3 minyt. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. 
  • Rozwałkowany placek pokroić na prostokątne, wąskie kawałki. W każdy zrobić po środku pionowe nacięcie. Przez nacięcie przewinać jeden koniec paska. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papiere do pieczenia. Z tej proporcji składników otrzymamy 2 blachy faworków.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180°C lub do chwili, gdy chrusty urosną i zrumienią się. 
  • Faworki wyjąć z piekarnika, zdjąć na stolnicę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie upiec drugą porcję chrustu.
  • Przed podanie oprószyć cukrem pudrem. 
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej