Faworki bez smażenia: chrust na kefirze z piekarnika [WIDEO]
2022-01-21
łatwy
30 min
8
Tradycyjne faworki to karnawałowe ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Co jednak robić, gdy zdrowie nie pozwala nam na takie luksusy? Nie musimy rezygnować ze smaku i przyjemności chrupania delikatnego chrustu. Wystarczy przygotować nieco inne ciasto i zrobić faworki bez smażenia, upieczone w piekarniku!
SKŁADNIKI
- 2 żółtka L lub 3 żółtka S, zobacz: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 60 g (4 łyżki) cukru
- 1 szklanka (250 ml) kefiru
- 50 g masła lub masła roślinnego, roztopionego i przestudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Do żółtek dodać kefir, stopione masło i ekstrakt wanilii. Ponownie wymieszać.
- Do płynnej masy dodac mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać ile się da. Następnie wyłożyć na stolnicę.
- Ciasto wyrabiać na podsypanej mąką stolnicy przez 2-3 minyt. Rozwałkować na grubość 0,5 cm.
- Rozwałkowany placek pokroić na prostokątne, wąskie kawałki. W każdy zrobić po środku pionowe nacięcie. Przez nacięcie przewinać jeden koniec paska. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papiere do pieczenia. Z tej proporcji składników otrzymamy 2 blachy faworków.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez około 12 minut w temperaturze 180°C lub do chwili, gdy chrusty urosną i zrumienią się.
- Faworki wyjąć z piekarnika, zdjąć na stolnicę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie upiec drugą porcję chrustu.
- Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek