Wegańskie faworki bez jajek - przepis na chrusty w wersji wege

Wegańskie faworki - przepis na chrusty w wersji wege
Autor: Shutterstock Wegańskie faworki są równie smaczne, co tradycyjne.
łatwy
30 min
4

Faworki w wersji wagę są lekkie, kruche i nie gorsze od tych tradycyjnych. Nie zawierają jaj, ale ciasto znakomicie scala kokosowa śmietanka i olej. Warto przy najbliższej okazji wypróbować ten przepis na wegańskie faworki.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka wódki
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 5 łyżek śmietany kokosowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i posolić. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wódkę, wodę, śmietankę i odrobinę oleju.
  • Ciasto wymieszać do środka i zagnieść. Powinno być dość twarde ale elastyczne i jednolite.
  • Gotowe ciasto przez kilka minut zbijać wałkiem, aby dobrze się napowietrzyło, następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować cienko, nie podsypując mąką. Ciasto pokroić w paski 10 x 3 cm. Pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta.
  • W garnku mocno rozgrzać olej (świetnie sprawdza się tu olej ryżowy). Faworki smażyć na złoto z obu stron. Gotowe wyjąć na papierowy ręcznik, aby osączyć je z tłuszczu. Następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej