Wegańskie faworki bez jajek - przepis na chrusty w wersji wege
2022-01-21
łatwy
30 min
4
Faworki w wersji wagę są lekkie, kruche i nie gorsze od tych tradycyjnych. Nie zawierają jaj, ale ciasto znakomicie scala kokosowa śmietanka i olej. Warto przy najbliższej okazji wypróbować ten przepis na wegańskie faworki.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka wódki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 5 łyżek śmietany kokosowej
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i posolić. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wódkę, wodę, śmietankę i odrobinę oleju.
- Ciasto wymieszać do środka i zagnieść. Powinno być dość twarde ale elastyczne i jednolite.
- Gotowe ciasto przez kilka minut zbijać wałkiem, aby dobrze się napowietrzyło, następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować cienko, nie podsypując mąką. Ciasto pokroić w paski 10 x 3 cm. Pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta.
- W garnku mocno rozgrzać olej (świetnie sprawdza się tu olej ryżowy). Faworki smażyć na złoto z obu stron. Gotowe wyjąć na papierowy ręcznik, aby osączyć je z tłuszczu. Następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek