Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta

Faworki z pianą
Autor: Shutterstock Faworki z pianą są kruche i delikatne, a ciasto nie wymaga ubijania.
łatwy
40 min
4

Faworki na pianie to jedna z odmian tradycyjnego karnawałowego chrustu, wypieku, który od niepamiętnych lat gości na polskich stołach w okresie karnawału. W naszym przepisie na faworki pojawia się piana z białek. Dzięki jej dodatkowi ciasto na faworki nie wymaga ubijania.

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 25 dag mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem.
  • Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by dało się zagnieść, a później cienko rozwałkować.
  • Rozwałkowane cieniutko ciasto kroimy w paski długości 10 cm i szerokości 2,5–3 cm. Na środku każdego robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska.
  • Uformowane faworki smarujemy cieniutką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy.
  • Delikatnie wyjmujemy za pomocą widelca i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone układamy na tacy, posypując cukrem pudrem.