Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania ciasta [WIDEO]
2022-01-18
łatwy
40 min
4
Faworki na pianie to jedna z odmian tradycyjnego karnawałowego chrustu, wypieku, który od niepamiętnych czasów gości na polskich stołach w okresie karnawału. W naszym przepisie na faworki pojawia się piana z białek. Dzięki jej dodatkowi ciasto na faworki nie wymaga ubijania. Chrust jest leciutki, kruchy i przepyszny!
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mąki i jeszcze trochę do podsypywania na stolnicy
- olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji i dla smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem pudrem.
- Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by dało się zagnieść, a później cienko rozwałkować.
- Rozwałkowane cieniutko ciasto kroimy w paski długości 10 cm i szerokości 2,5–3 cm. Na środku każdego robimy nożem nacięcie, przez które przeciągniemy na drugą stronę koniec paska.
- Uformowane faworki smarujemy cieniutką warstwą żółtka, a gdy podeschnie, wrzucamy na gorący olej i smażymy, aż nabiorą lekko złotej barwy.
- Delikatnie wyjmujemy za pomocą widelca i układamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone układamy na tacy, posypując cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek