Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek

Kruche faworki ze śmietaną: przepis na tłusty czwartek [WIDEO]
Autor: thinkstockphotos.com Kruche faworki to tradycyjny przysmak karnawału.
średni
30 min
4

Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.
  • Wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto.
  • Ciasto wałkujemy. Należy pamiętać, aby podsypywać je mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne.
  • Z ciasta wykrawamy prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i przekrawamy środek na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć specjalnej foremki lub samodzielnie ozdobić je, wykrawając ząbki szlaczka nożem.
  • Jeden brzeg prostokąta przewijamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
  • Faworki możemy smażyć po kilka, najlepiej na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażymy krótko, aż się zezłocą i trochę wyrosną.
  • Po zdjęciu z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku lub bibule. Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.