Kruche faworki ze śmietaną. Sposób babci na puszyste jaworki
2023-02-14

średni
30 min
4
Sprawdź, jak zrobić puszyste i kruche faworki z ciasta z dodatkiem śmietany! Faworki i pączki to dwa przysmaki, których nie może zabraknąć pod ręką w tłusty czwartek. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 l oleju roślinnego do smażenia
- 0,5 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.
- Wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy. Należy pamiętać, aby podsypywać je mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne.
- Z ciasta wykrawamy prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i przekrawamy środek na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć specjalnej foremki lub samodzielnie ozdobić je, wykrawając ząbki szlaczka nożem.
- Jeden brzeg prostokąta przewijamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
- Faworki możemy smażyć po kilka, najlepiej na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażymy krótko, aż się zezłocą i trochę wyrosną.
- Po zdjęciu z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku lub bibule. Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek