Ekspresowe faworki z ciasta francuskiego - smażone ciasteczka w 15 minut
2023-01-16
łatwy
25 min
4
Faworki z ciasta francuskiego to pomysł na karnawałowe i tłustoczwartkowe pyszności w wersji superbłyskawicznej. To świetny patent dla tych, co nie mają czasu albo możliwości, by przygotować domowe słodkości w wersji tradycyjnej. Koniecznie sprawdź, jak zrobić ekspresowe faworki z gotowego ciasta francuskiego! Gotowe w 15 minut!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie (230 g) ciasta francuskiego
- 2 szklanki (500 ml) oleju do smażenia
- cukier puder dla smaku i do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozłożyć na stolnicy i pozwolić aby nieco odtajało.
- Nożem lub radełkiem pokroić na paski o szerokości 2 cm i długości 10-12 cm.
- W każdym pasku zrobić pośrodku nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec paska.
- Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek