To najlepszy przepis na puszyste ciasto z jabłkami. Kluczowa jest jedna czynność

ciasto z prażonymi jabłkami
Autor: Lika Mostova/ Shutterstock Upraż i dodaj do ciasta. Ten słodki wypiek z jabłkami zawsze urzeka smakiem.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Jesień to czas, kiedy niezwykłą popularnością cieszą ciasta z jabłkami. W domowym wydaniu smakują przepysznie i znikają do ostatniego okruszka. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić w tym sezonie, jest obłędne ciasto z prażonymi jabłkami. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Jak zrobić domowe ciasto z prażonymi jabłkami? Oto łatwy i szybki przepis.

Jak uprażyć jabłka do ciasta?

Puszyste ciasto przygotowane według tego przepisu jest tak dobre, ponieważ wzbogaca się je prażonymi jabłkami. To kluczowa czynność, dzięki której wypiek nie tylko lepiej smakuje i zyskuje obłędny aromat. Prażenie poprawia strukturę ciasta, zapobiega jego rozmoczeniu w czasie pieczenia i opadaniu jabłek na dno. Ciasto z prażonymi jabłkami dłużej zachowuje świeżość.

Jak więc uprażyć jabłka do domowego ciasta? Jest to zadanie łatwe, które nikomu nie powinno sprawić problemów. Obrane, pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłka należy smażyć na maśle, aż staną się miękkie. Pod koniec prażenia wsypuje się mielony cynamon i smaży jeszcze kilka minut. Podczas prażenia jabłka należy często mieszać.

Jak zrobić ciasto z prażonymi jabłkami?

Przepis na pełne smaku i aromatu ciasto z dodatkiem prażonych na patelni jabłek jest łatwy i w miarę szybki. Przygotowanie zostało podzielone na kilka łatwych kroków, co znacznie ułatwia pracę. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty są łatwo dostępne w wielu sklepach. Ciasto jest gotowe w 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Ile piec szarlotkę z prażonymi jabłkami? Ten słodki przysmak jabłkowy piecze się przez 50 minut, aż patyczek będzie suchy.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto z prażonymi jabłkami? Przepis warto zapisać, ponieważ wystarczy przygotować je raz, aby na stałe zagościło w domowym menu ze słodkimi wypiekami.

  • 1. krok – uprażenie jabłek na patelni
  • 2. krok – utarcie jajek z cukrem i połączenie z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z prażonymi jabłkami
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasta z prażonymi jabłkami w piekarniku

Jak podawać ciasto z prażonymi jabłkami?

Przepis na pełne smaku i obłędnego aromatu ciasto wzbogacone prażonymi jabłkami jest uniwersalny. Ten słodki wypiek można serwować na każdą okazję. Sprawdzi się nie tylko na deser po rodzinnym obiedzie. Można serwować je na imieniny, urodziny czy różne święta. Upieczone i ostudzone ciasto warto delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Porcje można też udekorować listkami mięty. Ciasto z prażonymi jabłkami świetnie smakuje z dodatkiem lodów i w towarzystwie aromatycznej kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • prażone jabłka:
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim jabłka, aż staną się miękkie. Wsypać cynamon i smażyć kilka chwil, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Zmiksować na jasny puch.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż się połączą w jednolite ciasto.
  • Do ciasta delikatnie wlać olej i wymieszać.
  • Dodać prażone jabłka i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...