Spis treści
Czym zastąpić karpia?
Chociaż karp to tradycyjna ryba podawana na wigilijną kolację, nie każdy ją lubi. Może mieć mulisty posmak i jest bardzo oścista. Zamiast karpia można wybrać inną rybę, która jest o wiele delikatniejsza i ma bardzo mało ości. Jego mięso jest bardzo łatwe do jedzenia i nie trzeba się martwić o wyciąganie małych ości, które mogą utkwić w gardle. To jesiotr, który w naszym kraju dopiero zyskuje popularność. Ryba ta jest zazwyczaj droższa niż inne gatunki, ponieważ jej dostępność jest dość ograniczona, a cykl hodowli długi. Przyrządzony w maśle czosnkowo-ziołowym z dodatkiem plasterków cytryny smakuje znakomicie i podbije podniebienia całej rodziny w wigilię.
Czy jesiotr jest zdrowy?
Warto wiedzieć, że jesiotr to zdrowa i wartościowa ryba. Ważne jest, aby wybierać jesiotra ze zrównoważonych źródeł, aby nie przyczyniać się do przełowienia i degradacji środowiska. Zawsze należy sprawdzić certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa. Jakie właściwości ma jesiotr?
- Bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – jesiotr jest skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które są korzystne dla serca i mózgu. Pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, zmniejszyć ryzyko chorób serca, poprawić funkcje poznawcze i łagodzić stany zapalne.
- Dobre źródło witamin i minerałów – ryba dostarcza witamin z grupy B, D, selenu i fosforu.
- Wysoka zawartość białka – jesiotr jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy.
- Niska zawartość rtęci – w porównaniu do niektórych innych ryb drapieżnych jesiotr ma stosunkowo niską zawartość rtęci.
Jak smakuje jesiotr?
Smak jesiotra jest delikatny, ale jednocześnie wyrazisty i bogaty. Często porównywany jest do połączenia smaku dorsza i miecznika, ale z wykwintnym orzechowym posmakiem. Mięso jesiotra jest zwarte, ma maślaną konsystencję, a w czasie pieczenia nie wysycha i pozostaje soczyste. Dobrze przyrządzony jesiotr powinien mieć świeży smak bez charakterystycznej rybiej nuty. Właśnie tak smakuje jesiotr z piekarnia przygotowany według przepisu, który znajdziecie poniżej.
Jak zrobić pieczonego jesiotra?
Jesiotr to znakomita ryba, która sprawdzi się na wiele różnych okazji. To dobry wybór na wigilię i Boże Narodzenie, ponieważ idealnie zastąpi nielubianego i ościstego karpia. Ryba ma delikatny smak, który podkręca domowe masło czosnkowo-ziołowe oraz nadające świeżości plasterki cytryny.
Przepis na pieczonego jesiotra z tymi aromatycznymi dodatkami jest łatwy i szybki. Przygotowanie zajmuje 15 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Rybę piecze się około pół godziny. Tak przyrządzony jesiotr będzie gwiazdą wigilijnego stołu. Zachwyci niebanalnym smakiem całą rodzinę, a o karpiu nikt nawet nie wspomni.
Jesiotr pieczony – przepis krok po kroku
Jak upiec soczystego jesiotra z masłem czosnkowo-ziołowym i cytryną? Przygotowując wigilijną kolację, warto sięgnąć po ten przepis. Jesiotr z piekarnika z tymi wyśmienitymi dodatkami będzie hitem podczas świąt.
Składniki:
- 800 g filetów z jesiotra
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
2. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
3. Jesiotra przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch posmarować masłem czosnkowo-ziołowym. Obłożyć pokrojoną w plasterki cytryną.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 30 minut.
5. Podawać na wigilię i obiad w święta Bożego Narodzenia.
Zobaczcie galerię i poznajcie pyszne przepisy na ryby, które świetnie sprawdzą się na wigilijną kolację i w czasie świąt Bożego Narodzenia. Swoją wiedzę o potrawach świątecznych możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz.