Ryby to podstawa wigilijnego i świątecznego stołu. Tradycja jedzenia ryb w Wigilię Bożego Narodzenia sięga początków chrześcijaństwa. Historia polskiej kuchni dowodzi, że w różnych okresach Polacy jedli różne ryby. I chociaż hodujemy karpia od wielu wieków podczas wigilijnej wieczerzy jedliśmy także ryby rzeczne: liny, pstrągi, leszcze, jak i morskie: solone śledzie, łososie, flądry, dorsz. Zobacz, co dzisiaj mogą zaproponować Ci sprzedawcy ryb i wybierz najlepszą dla siebie opcję.
Zębacz smugowy zwany również wilkiem morskim (Anarhichas lupus), choć to nazwa myląca, nie jest aktywnym drapieżnikiem. Żywi się mięczakami, skorupiakami i szkarłupniami na dnie Morza Północnego. Jego mięso jest delikatne i wyjątkowo pyszne. Do tego to obecnie jedna z tańszych ryb w sklepach. Kupisz gotowe filety, które wystarczy odpowiednio przyprawić. Można filety ze smugacza smażyć, piec i gotować. Podczas zakupów ryb morskich, zwracaj uwagę na niebieski znak MSC. Jeśli jest to oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk. Gwarantuje też, że ryby pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł oraz są prawidłowo oznakowane. Zobacz kolejne zdjęci z przepisem na zębacza smugowego.
Filety z zębacza smugowego pozbawione są ości. Jest dobry wybór ryby dla całej rodziny. Masz gwarancję, że nikt nie zadławi się ością. Ta morska ryba jest delikatna i pełna smaku. No i nie spustoszy twojego budżetu. Zobacz przepis, jak upiec >>>ZĘBACZA SMUGOWEGO POD KRUSZONKĄ
Karmazyn to ryba chłodnych wód Morza Północnego i Atlantyku. Jest wiele ryb w tej rodzinie drapieżników. Ich nazwa pochodzi od ubarwienia skóry. Natomiast mięso jest białe i delikatne. Niezwykle smaczne. Karmazyny kupisz pod postacią wypatroszonych tuszy oraz gotowych filetów bez ości. Kupując karmazyna, zwróć uwagę na oznaczenie MSC. To oznacza, że ryba pochodzi ze zrównoważonych łowisk i jest poławiana przy pomo włók pelagicznych. Zobacz następne zdjęcie z najlepszym przepisem na karmazyna.
Smażony filet z karmazyna jest absoltunie przepyszny. Można go smażyć saute, tylko oprószony mąką i przyprawami lub w cieście naleśnikowym. Filety z tej ryby są cienkie i bardzo delikatne. Zobacz przepis, jak długo smażyć >>>FILET Z KARMAZYNA Z PATELNI
Pstrąg, pod tą zwyczajową nazwą kryje się kilku gatunków drapieżnych ryb z rodziny łososiowatych (łac. Salmonidae). Pstrągi zasiedlają słodkie wody zimnych, przejrzystych strumieni i jezior. Naturalny obszar ich występowania obejmuje półkulę północną: Europę, Azję Północną oraz Amerykę Północną. Pstrąg jest rybą hodowlaną. Kupuj pstrąga tylko z ekologicznych hodowli. Zobacz kolejne zdjęcia z przepisem na świątecznego pstrąga.
Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią zachowuje wilgotność i niebywały smak. Rybia pieczona razem z warzywami to gotowa porcja odżywczego białka i niezbędnych witamin. Dodatek pikantnych przypraw nadaje potrawie charakteru. Zobacz przepis, jak upiec >>>PSTRĄG PIECZONY W CAŁOŚCI Z PIECZARKAMI
Łososia zaliczamy do ryb morskich, ale tak naprawdę to ryba dwuśrodowiskowa. Ten drapieżnik żyje w morzu, ale na tarło wpływa do rzek, niejednokrotnie pokonując kilkaset kilometrów, by złożyć ikrę. Młode łososie żyją w rzekach przez pierwsze 2-4 lata, a potem dorastają już w morzu. W ostatnich latach na łososie hodowlane spadło wiele oskarżeń, że są bezwartościowe, że nasączone antybiotykami, że niezdrowe. Pora rozprawić się z tymi zarzutami. Dołożono wszelkich starań, aby łososie były hodowane w sposób zrównoważony dla środowiska i optymalny dla ludzi. Dzisiaj łososie hodowlane, głównie z Norwegii i Północnych Niemiec, oznaczone zielonym znakiem ASC karmione są roślinnym pokarmem bez udziału antybiotyków. Takie łososie są bardziej tłuste, ponieważ w poszukiwaniu pokarmu nie musza przemieszczać setek kilometrów. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zobacz kolejne zdjęcie z przepisem na najlepszego łososia.
Łosoś to ryba, która coraz chętniej i częściej jadamy. Jak go przyrządzić, by zawsze się udał? Upiec na soli. Będzie nie tylko smakowity, ale też mało pracochłonny. Łosoś (lub inne ryby) pieczony na soli smakuje wybornie, nie jest tłusty ani suchy, a jego przyrządzenie trwa 5 minut (oprócz czasu pieczenia)! Zobacz przepis, jak zrobić >>>ŁOSOSIA PIECZONEGO NA SOLI
Karp to jedna z najstarszych ryb hodowlanych. Jadano go już na dworze cesarza Rzymu. Karp jako przysmak stołu szlacheckiego od końca XIX w. robi wielką demokratyczną karierę, trafiając na stoły nieomal wszystkich. Od lat 50. XX w. karp stał się synonimem ryby świątecznej dla Polaków. Prze jednych znienawidzony, przez innych uwielbiany. Pozostaje najbardziej oczywistym świątecznym wyborem. Kupują karpia, pytaj o jego pochodzenie. Wybieraj ryby i filety z hodowli ekologicznych. Nie kupuj żywych karpi. Poproś sprzedawcę o humanitarne zabicie ryby. Najlepiej jednak kupuj ponacinane filety, dzięki czemu ości nie będą zagrożeniem. Zobacz kolejne zdjęcie z najlepszym przepisem na karpia.
Panierowany karp pieczony to odpowiedź na potrzeby wszystkich, którzy mają kuchnię otwartą na mieszkanie. Podczas smażenia karpia trudno uniknąć zapachu smażeniny. Jest jednak na to sposób. Można kawałki karpia panierować i piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem, tak jak na patelni. Karp z piekarnika, smakuje jak smażony. Pod warunkiem, że zastosujecie się do naszych zaleceń. Zobacz koniecznie przepis, jak zrobić >>>PANIEROWANEGO KARPIA PIECZONEGO, JAK SMAŻONEGO