Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią

2021-03-29
Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią
Autor: Shutterstock Pstrąg, pieczarki i dynia pasują idealnie
łatwy
20 min
4

Pstrąg pieczony w całości z pieczarkami i dynią zachowuje wilgotność i niebywały smak. Rybia pieczona razem z warzywami to gotowa porcja odżywczego białka i niezbędnych witamin. Dodatek pikantnych przypraw nadaje potrawie charakteru. 

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi razem z głowami, każdy po ok. 450 g
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 200 g dyni świeżej lub mrożonej
  • 3-5 szalotek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała lub 1/2 większej papryczki ostrej
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek natki pietruszki lub 2 łyżeczki suszonej
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć solą. Wnętrze tuszki skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Włożyć do środka gałązki pietruszki i tymianku. 
  • Pieczarki pokroić w plasterki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa skropić sokiem z cytryny, oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, dodając nieobrane ząbki czosnku i papryczkę.
  • Na dnie brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warzywa, na nich pstrągi. 
  • Brytfankę z rybami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 25 minut. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem i kieliszkiem białego wina.