Najlepszy barszcz wigilijny z uszkami – klasyka świąt w perfekcyjnym wydaniu
Czerwony barszcz z uszkami to absolutna klasyka wigilijnego stołu – danie, które w wielu domach symbolicznie rozpoczyna świąteczną kolację. Aby smakował naprawdę wyjątkowo, warto przygotować go według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, dzięki której uzyskamy głęboki kolor, czysty aromat i idealną kwasowość. Przygotowaliśmy przepis na najlepszy barszcz wigilijny z uszkami oraz niezawodny farsz grzybowy i ciasto według starej, pewnej metody. To połączenie gwarantuje efekt, który zachwyci całą rodzinę i sprawi, że święta rozpoczną się naprawdę od pierwszego, perfekcyjnego łyka.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Barszcz z uszkami - jedz go nie tylko w święta, bo warto
Barszcz z uszkami to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni – esencjonalny, klarowny, aromatyczny i pełen elegancji. Jego największą zaletą jest prostota składników połączona z ogromną głębią smaku, którą daje powolne gotowanie buraków, odpowiednie zakwaszenie i właściwie dobrane przyprawy. Dobrze przygotowany barszcz ma piękny, rubinowy kolor i wyjątkowy aromat, który od razu przywołuje świąteczne skojarzenia.
Barszcz czerwony jest też daniem lekkim, naturalnym i pełnym wartości – buraki dostarczają witamin, antyoksydantów oraz substancji wspierających odporność, co w zimowym okresie jest szczególnie ważne. To zupa, którą można doprawić pod własne preferencje: bardziej wytrawną, delikatnie słodkawą lub mocniej czosnkową. Niezmiennie jednak pozostaje potrawą, która rozgrzewa, syci aromatem, a jednocześnie nie obciąża żołądka.
W połączeniu z uszkami – miękkimi, cienko lepionymi i wypełnionymi pachnącym farszem z suszonych grzybów – barszcz zamienia się w prawdziwe wigilijne arcydzieło. To zestaw, który kojarzy się z domowym ciepłem, tradycją i wyjątkowym smakiem, na który czeka się cały rok.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa
Galeria: 9 przepisów na barszcz wigilijny
SKŁADNIKI
- Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- 1 kwaskowate jabłko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- Składniki na farsz do uszek:
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki
- letnia woda
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki, dodać pokrojone jabłko, włoszczyznę, cebulę i ząbki czosnku.
- Zalać wodą, posolić i gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu ok. pół godziny.
- Barszcz ostudzić, dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby zakwasić sokiem z cytryny.
- Uszka: grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem.
- Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm.
- Do wyciętych kwadratów trzeba włożyć farsz, zlepiać po przekątnej, a następnie skleić dwa rogi.
- Uszka gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Ugotowane uszka układać w talerzach i zalać gorącym barszczem.