Najlepszy barszcz wigilijny z uszkami – klasyka świąt w perfekcyjnym wydaniu

2025-12-04 12:36

Czerwony barszcz z uszkami to absolutna klasyka wigilijnego stołu – danie, które w wielu domach symbolicznie rozpoczyna świąteczną kolację. Aby smakował naprawdę wyjątkowo, warto przygotować go według sprawdzonej, tradycyjnej receptury, dzięki której uzyskamy głęboki kolor, czysty aromat i idealną kwasowość. Przygotowaliśmy przepis na najlepszy barszcz wigilijny z uszkami oraz niezawodny farsz grzybowy i ciasto według starej, pewnej metody. To połączenie gwarantuje efekt, który zachwyci całą rodzinę i sprawi, że święta rozpoczną się naprawdę od pierwszego, perfekcyjnego łyka.

Najlepszy barszcz wigilijny z uszkami – klasyka świąt w perfekcyjnym wydaniu

i

Autor: Patryk Michalski/ Shutterstock Idealny barszcz z uszkami to klasyka wieczerzy wigilijnej, warto sięgnąć po nasz przepis na to danie
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Barszcz z uszkami - jedz go nie tylko w święta, bo warto

Barszcz z uszkami to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni – esencjonalny, klarowny, aromatyczny i pełen elegancji. Jego największą zaletą jest prostota składników połączona z ogromną głębią smaku, którą daje powolne gotowanie buraków, odpowiednie zakwaszenie i właściwie dobrane przyprawy. Dobrze przygotowany barszcz ma piękny, rubinowy kolor i wyjątkowy aromat, który od razu przywołuje świąteczne skojarzenia.

Barszcz czerwony jest też daniem lekkim, naturalnym i pełnym wartości – buraki dostarczają witamin, antyoksydantów oraz substancji wspierających odporność, co w zimowym okresie jest szczególnie ważne. To zupa, którą można doprawić pod własne preferencje: bardziej wytrawną, delikatnie słodkawą lub mocniej czosnkową. Niezmiennie jednak pozostaje potrawą, która rozgrzewa, syci aromatem, a jednocześnie nie obciąża żołądka.

W połączeniu z uszkami – miękkimi, cienko lepionymi i wypełnionymi pachnącym farszem z suszonych grzybów – barszcz zamienia się w prawdziwe wigilijne arcydzieło. To zestaw, który kojarzy się z domowym ciepłem, tradycją i wyjątkowym smakiem, na który czeka się cały rok.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa

Wigilijna zupa grzybowa

Galeria: 9 przepisów na barszcz wigilijny

SKŁADNIKI

  • Składniki na barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny
  • Składniki na farsz do uszek:
  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto na uszka:
  • 2 szklanki mąki
  • letnia woda
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki, dodać pokrojone jabłko, włoszczyznę, cebulę i ząbki czosnku.
  • Zalać wodą, posolić i gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu ok. pół godziny.
  • Barszcz ostudzić, dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby zakwasić sokiem z cytryny.
  • Uszka: grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem.
  • Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm.
  • Do wyciętych kwadratów trzeba włożyć farsz, zlepiać po przekątnej, a następnie skleić dwa rogi.
  • Uszka gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Ugotowane uszka układać w talerzach i zalać gorącym barszczem.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...