Moczkę ewentualnie możesz dosłodzić miodem albo dodać soku z cytryny. Zupa piernikowa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]
![Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]](https://cdn6.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/przepis-na-moczke.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Śląska moczka to nietuzinkowy deser wigilijny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Moczka to tradycyjna śląska potrawa wigilijna podawana na świąteczny deser. Słodka zupa piernikowa z bakaliami ciekawie urozmaica menu na Wigilię. Podajemy dobry przepis na śląską moczkę!
Polecamy również inne świąteczne potrawy z piernikiem: Śledź z burakami, orzechami i piernikiem, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, oraz Pieczona szynka w piernikowej skorupce.
Składniki
200 g piernika
po 10 dag rodzynek jasnych, ciemnych i sułtańskich
15 dag suszonych moreli
10 dag śliwek suszonych
15 dag obranych ze skóry migdałów
15 dag orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
Wieczorem, dzień przed Wigilią, namocz pokrojony w kostkę piernik w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.
Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.
Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wstaw na gaz i zacznij gotować.
Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu i przetarty miąższ z owoców (po usunięciu skórki i pestek). Cały czas intensywnie mieszaj od dna, żeby moczka się nie przypaliła.
Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.

Sprawdź również >>> Zupa z karpia na pierniku