Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]

Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śląska moczka to nietuzinkowy deser wigilijny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Moczka to tradycyjna śląska potrawa wigilijna podawana na świąteczny deser. Słodka zupa piernikowa z bakaliami ciekawie urozmaica menu na Wigilię. Podajemy dobry przepis na śląską moczkę!

Polecamy również inne świąteczne potrawy z piernikiem: Śledź z burakami, orzechami i piernikiem, Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie, oraz Pieczona szynka w piernikowej skorupce

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wieczorem, dzień przed Wigilią, namocz pokrojony w kostkę piernik w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.

  • Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.

  • Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wstaw na gaz i zacznij gotować.

  • Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu i przetarty miąższ z owoców (po usunięciu skórki i pestek). Cały czas intensywnie mieszaj od dna, żeby moczka się nie przypaliła.

  • Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.

tip dnia

Moczkę ewentualnie możesz dosłodzić miodem albo dodać soku z cytryny. Zupa piernikowa powinna mieć smak słodko-kwaśny.

Sprawdź również >>> Zupa z karpia na pierniku

Ocena: 3,7