Zupa rybna z szafranem. Jak przyrządzić?

Zupa rybna z szafranem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa rybna z szafranem to wykwintny sposób na przyrządzenie ryb i owoców morza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna zupa rybna z szafranem to danie zdrowe i oryginalne . Chcesz przyjąć gości wyszukaną potrawą? Podajemy przepis na wykwintną zupę rybną.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z karpia, Tradycyjna zupa rybnaoraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.

Składniki

  • 6 łyżeczek oleju z oliwy

  • 1 mała cebula, drobno pokrojona

  • 1 nieduża marchewka, drobno pokrojona

  • 1 łodyga seler, drobno pokrojona

  • 2 ząbki czosnku, zgniecione

  • pół czuszki chili, drobno pokrojonej

  • 2 łyżeczki przecieru z pomidorów

  • czarny pieprz

  • 12 średniej wielkości krewetek królewskich w skorupkach

  • 24 małże

  • 50 ml białego wina

  • 1 litr bulionu rybnego lub na bazie owoców morza

  • pół łyżeczki szafranu

  • 1 kg białej ryby, oczyszczonej z ości i pokrojonej na kawałki wielkości jednego kęsa

  • sól do smaku

  • grzanki chlebowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw na patelni podgrzewamy olej na wolnym ogniu, smażymy cebulę, marchewkę, seler, czosnek i chili (ilość chili dopasuj do swojej tolerancji dla pikantnych potraw) przez ok. 15 minut.

  • Dodajemy przecier z pomidorów, szczyptę pieprzu, krewetki i małże oraz wino, smażymy przez 2-3 minuty pod przykryciem, dopóki małże się nie otworzą. Te, które zostały zamknięte, odrzucamy.

  • Wlej bulion, dodaj szafran, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 4-5 minut, delikatnie potrząsając patelnią, dopóki ryba nie będzie dobrze ugotowana. Dopraw solą do smaku.

  • Podawaj w miseczkach z grzankami chlebowymi.

Ocena: 0