Pikantna zupa z mrożonego groszku i brokułów: przepis w stylu azjatyckim
Zupa rybna z szafranem. Jak przyrządzić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zupa rybna z szafranem to wykwintny sposób na przyrządzenie ryb i owoców morza
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pyszna zupa rybna z szafranem to danie zdrowe i oryginalne . Chcesz przyjąć gości wyszukaną potrawą? Podajemy przepis na wykwintną zupę rybną.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy rybne: Zupa rybna z karpia, Tradycyjna zupa rybnaoraz Ciopino - przepis na włoską zupę rybną.
Składniki
6 łyżeczek oleju z oliwy
1 mała cebula, drobno pokrojona
1 nieduża marchewka, drobno pokrojona
1 łodyga seler, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zgniecione
pół czuszki chili, drobno pokrojonej
2 łyżeczki przecieru z pomidorów
czarny pieprz
12 średniej wielkości krewetek królewskich w skorupkach
24 małże
50 ml białego wina
1 litr bulionu rybnego lub na bazie owoców morza
pół łyżeczki szafranu
1 kg białej ryby, oczyszczonej z ości i pokrojonej na kawałki wielkości jednego kęsa
sól do smaku
grzanki chlebowe
Przygotowanie krok po kroku:
Najpierw na patelni podgrzewamy olej na wolnym ogniu, smażymy cebulę, marchewkę, seler, czosnek i chili (ilość chili dopasuj do swojej tolerancji dla pikantnych potraw) przez ok. 15 minut.
Dodajemy przecier z pomidorów, szczyptę pieprzu, krewetki i małże oraz wino, smażymy przez 2-3 minuty pod przykryciem, dopóki małże się nie otworzą. Te, które zostały zamknięte, odrzucamy.
Wlej bulion, dodaj szafran, zwiększ ogień i zagotuj. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 4-5 minut, delikatnie potrząsając patelnią, dopóki ryba nie będzie dobrze ugotowana. Dopraw solą do smaku.
Podawaj w miseczkach z grzankami chlebowymi.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.