Zupa, która każdemu poprawi humor. Przygotujesz ją w pół godziny

Zupa, która każdemu poprawi humor. Przygotujesz ją w pół godziny
Autor: Shutterstock.com Zupa, która każdemu poprawi humor. Przygotujesz ją w pół godziny
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszna, kremowa i gotowa w niecałe 30 minut. Zupa brokułowa z serem cheddar to hit, który zasmakuje każdemu. Zupa ta jest aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się tą przepyszną zupą.

Aromatyczna zupa z cheddarem i brokułami. Zasmakuje każdemu

Kremowa zupa z cheddarem i brokułami to idealne danie dla każdego. Jest nie tylko sycąca u prosta do przygotowania, ale smakuje jak idealne jedzenie na pocieszenie. W końcu nie da się źle pójść jeśli chodzi o duet brokuły i ser.

Ta zupa to wspaniały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Można ją jeść samą lub w towarzystwie chrupiących czosnkowych grzanek czy świeżego pieczywa. Ta zupa prezentuje się przepięknie, ale smakuje jeszcze lepiej. Pokochają ją nawet najwięksi krytycy.

Nie da się jednak udawać, że jest ona niskokaloryczna, w końcu w 100 g sera cheddar znajdują się aż 402 kcal. Raz na jakiś czas można sobie jednak pozwolić na tą przepyszną zupę, w szczególności sprawdzi się jednak podczas chłodniejszych wieczorów.

Ta zupa jest niezwykle aromatyczna i zasmakuje każdemu. Wspaniały serowy smak w połączeniu z delikatnymi brokułami wychodzi za każdym razem. Zapisz sobie ten przepis, ponieważ jeśli już raz ją spróbujesz, z pewnością zostanie ona stałym gościem w twoim domu.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 marchewka
  • 1 główka brokuła
  • 1 seler
  • 200 g sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy w garnku.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
  • Dodajemy posiekany czosnek.
  • Po chwili dodajmy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
  • Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając.
  • Dodajemy bulion, podzielonego na różyczki brokuła, pokrojony seler i marchewkę pokrojoną w zapałki.
  • Gotujemy, aż brokuły będą miękkie.
  • Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając.
  • Doprawiamy do smaku.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej