Masz 5 minut? Tyle potrzeba, by zrobić najlepszą grzankę na świecie

Masz 5 minut? Tyle potrzeba, by zrobić najlepszą grzankę na świecie
Autor: Shutterstock Masz 5 minut? Tyle potrzeba, by zrobić najlepszą grzankę na świecie
łatwy
5 min
1

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grzanki z guacamole i jajkiem sadzonym to doskonały pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Połączenie chrupiącego chleba, kremowego awokado i płynnego żółtka daje idealną kompozycję smaków. Taka kanapka dostarcza zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, zapewniając energię na długi czas.

Guacamole – zdrowe i pełne smaku

Awokado to jedno z najbardziej wartościowych owoców – bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Guacamole, czyli pasta z awokado, to klasyka kuchni meksykańskiej. Aby uzyskać idealny smak, wystarczy dodać odrobinę soli, pieprzu i soku z cytryny, który zapobiega ciemnieniu miąższu i dodaje świeżości.

Jajko sadzone – źródło białka i smaku

Jajko to skarbnica wartości odżywczych – dostarcza pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów. W połączeniu z chrupiącą grzanką i kremowym guacamole tworzy idealnie zbilansowany posiłek. Kluczem do smaku jest idealnie usmażone jajko – z lekko ściętym białkiem i płynnym żółtkiem.

Zobacz również:

Znalazłam przepis na ptasie mleczko w wersji fit. Lekkie, pyszne, smakuje jak marzenie

9 prostych zasad żywieniowych dla KAŻDEGO - pomogą jeść zdrowiej i schudnąć

Najlepszy napój na trawienie, który przynosi ulgę w kilka chwil. Idealny po ciężkostrawnych potrawach

Jak podawać grzanki z guacamole?

Grzanki świetnie smakują same, ale można je urozmaicić dodatkami. Sprawdzą się pomidory koktajlowe, świeża kolendra lub odrobina chili dla ostrzejszego smaku. Jeśli chcesz podkręcić wartości odżywcze, wybierz pełnoziarnisty chleb, który dostarczy błonnika i dłużej utrzyma sytość.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 1 jajko
  • 1 kromka chleba
  • sól, pieprz, sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Chleb podpiecz w tosterze lub na patelni, aby był chrupiący.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż jajko sadzone na średnim ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  • Na grzance rozsmaruj guacamole, a na wierzchu połóż jajko.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej