Kremowa zupa z ogórków i awokado. Zaskakująco pyszne połączenie

Kremowa zupa z ogórków i awokado. Zaskakująco pyszne połączenie
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kremowa zupa z ogórków i awokado to pożywne danie, do przygotowania w 20 minut. Ma doskonały smak, choć jej składniki są nieoczywiste. Awokado jest pożywne, zawiera dobre tłuszcze i ma neutralny smak. Ogórki to z kolei orzeźwiająca dawka minerałów. Wszystko to połączone ziemniakami, zabielone serkiem topionym. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 5 ogórków
  • 2 awokado
  • 1 - 1,5 litra bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • 50 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • pestki dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
  • W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą oraz czosnkiem i smażyć wszystko przez chwilę.
  • Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy i gotować około 2 min., a następnie zupę zblendować na gładki krem.
  • Na końcu dodać serek topiony i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • Na talerzu zupę udekorować szczypiorkiem, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, a także ewentualnie świeżym ogórkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej