Kremowa zupa z ogórków i awokado. Zaskakująco pyszne połączenie
2023-01-26
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kremowa zupa z ogórków i awokado to pożywne danie, do przygotowania w 20 minut. Ma doskonały smak, choć jej składniki są nieoczywiste. Awokado jest pożywne, zawiera dobre tłuszcze i ma neutralny smak. Ogórki to z kolei orzeźwiająca dawka minerałów. Wszystko to połączone ziemniakami, zabielone serkiem topionym. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 5 ogórków
- 2 awokado
- 1 - 1,5 litra bulionu
- pęczek szczypiorku
- 50 g serka topionego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- pestki dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą oraz czosnkiem i smażyć wszystko przez chwilę.
- Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki oraz awokado obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy i gotować około 2 min., a następnie zupę zblendować na gładki krem.
- Na końcu dodać serek topiony i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Na talerzu zupę udekorować szczypiorkiem, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, a także ewentualnie świeżym ogórkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?