Cioppino, czyli włoska zupa rybna - sprawdzony przepis

Cioppino, czyli włoska zupa rybna - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepis na włoską zupę rybną.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cioppino to włoska zupa rybne, którą można zjeść na wybrzeżu Morzą Śródziemnego. Podajemy przepis na gęstą, esencjonalną zupę włoskich rybaków.

Składniki

  • 1 duża cebula

  • 4 kawałki sera naciowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 papryka czerwona

  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

  • 150 ml białego, wytrawnego wina

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)

  • 250 g krewetek

  • 250 g mieszanki owoców morza

  • 4 kawałki dorsza atlantyckiego

  • 1 cytryna

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 100 g grzanek crostini

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • ostra papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki oraz owoce morza rozmrażamy przed gotowaniem.

  • W garnku rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, seler, czosnek oraz czerwoną paprykę i smażymy przez 5 minut.

  • Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje połowa.

  • Dodajemy pomidory i wlewamy bulion warzywny.

  • Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

  • Dodajemy tymianek, krewetki i owoce morza.

  • Doprawiamy solą, ostrą papryką oraz natką pietruszki.

  • Dorsza doprawiamy solą i smażymy z obu stron na złoto.

  • Na górę kładziemy dorsza.

  • Posypujemy natką i grzankami.

  • Podajemy z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia.

Ocena: 0