Ugotowałam krupnik z przepisu Ewy Wachowicz. Tajemnicą jego smaku są 2 składniki

krupnik Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ewa Wachowicz nie przestaje zachwycać. Jej przepis na wegetariański krupnik właśnie staje się kulinarnym hitem. Nie gotuje go na wywarze mięsnym i nie dodaje do niego pęczaku. Zamiast niego wykorzystuje kaszę gryczaną niepaloną, która zawiera wiele cennych składników odżywczych. Smak zupy podkręca także kilkoma suszonymi grzybami leśnymi. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pyszny i aromatyczny wege krupnik z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej.

Z czego Ewa Wachowicz robi krupnik?

Przepisy Ewy Wachowicz zawsze się udają. Nie inaczej jest z recepturą na wyśmienity wege krupnik. Z łatwością można go ugotować w domu. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, które są w sklepach przez cały rok. Tajemnicą smaku wybornej zupy Miss Polski są dwa składniki. Pierwszym z nich jest bogata w substancje odżywcze, witaminy i minerały kasza gryczana niepalona. Drugim sekretnym dodatkiem są suszone grzyby leśne, które wzbogacają smak i aromat.

Co jest potrzebne, aby ugotować pełen smaku krupnik, tak jak Ewa Wachowicz? Lista składników może wydać się długa, ale obejmuje niedrogie i dostępne przez cały rok artykuły spożywcze.

  • woda
  • kasza gryczana niepalona
  • warzywa – cebule, marchewki, pietruszka, seler, ziemniaki, czosnek, natka pietruszki
  • suszone grzyby leśne
  • sok z cytryny
  • masło klarowane
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Jak Ewa Wachowicz gotuje krupnik?

Przepis Miss Polski na znakomity i sycący wege krupnik z kaszą gryczaną niepaloną jest łatwy i w miarę szybki. Zupa nie jest trudna, więc przepis idealnie nadaje się na lekcję gotowania dla początkujących. Postępując według sprawdzonej receptury Ewy, rewelacyjny krupnik uda się za pierwszym razem. Już pierwsza łyżka podbije podniebienia domowników.

Jak więc ugotować krupnik według przepisu Ewy Wachowicz? Wystarczy wybrać ten przepis, aby poznać smak tej pysznej i treściwej zupy.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli, warzyw korzeniowych i czosnku
  • 2. krok – wlanie wody i dodanie przypraw, gotowanie 20 minut
  • 3. krok – wsypanie kaszy gryczanej niepalonej i dodanie ziemniaków oraz suszonych grzybów, gotowanie 20 minut

Jak Ewa Wachowicz podaje krupnik?

Pełen smaku i aromatu wegetariański krupnik z kaszą gryczaną niepaloną Ewy Wachowicz to doskonały przepis na sycący obiad bez mięsa. Sprawdzi się przez cały rok i za każdym razem zachwyci obłędnym smakiem. Dzięki dodatkowi kaszy zupa jest tak treściwa, że w zupełności wystarczy za dwa dania. Do krupniku można dodatkowo podać kromki chleba na zakwasie. Miseczki z zupą warto posypać posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 2 małe cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • posiekana natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku roztopić masło. Smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać obrane i starte na tarce marchewki, pietruszkę i seler. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie i zaczną się rumienić. Dodać czosnek i smażyć, cały czas mieszając.
  • Wlać wodę. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszać, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  • Wsypać opłukaną kaszę gryczaną niepaloną oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Garnek przykryć pokrywką i gotować 20 minut. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny.
  • Podawać na obiad posypaną posiekaną natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej