Jak gotować niepaloną kaszę gryczaną, żeby się nie sklejała? Właściwości nieprażonej kaszy z gryki
Niepalona kasza gryczana jest nieocenionym super pokarmem. Niewiele osób wie, że kasza niepalona ma niższy indeks glikemiczny od palonej i jest dużo zdrowsza. Zobacz, jak ugotować niepaloną kaszę gryczaną, żeby była sypka i się nie sklejała.
Kasza gryczana palona i niepalona - czym się różnią?
Kasza gryczana występuje w sprzedaży w dwóch formach, jako kasza gryczana niepalona i kasza gryczana palona. Oba rodzaje kaszy to łuskane, niełupane ziarno gryki. Niełupane oznacza, że jest to całe ziarno. Kasza gryczana niepalona, jak sama nazwa wskazuje nie została poddana prażeniu. Ma bladozielonkawy odcień i łagodny, lekko orzechowy smak. Kaszę paloną poddaje się krótkiej obróbce termicznej, czyli właśnie prażeniu, dzięki czemu nabiera brązowego koloru i goryczki, staję się bardziej orzechowa i wyrazista w smaku. Kasza gryczana łamana to drobno łupana kaszka krakowska.
Kasza gryczana niepalona - wartości odżywcze
Kasza gryczana niepalona bogata jest w łatwo przyswajalne białka, w tym aminokwasy egzogenne, czyli takie, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Jednym z nich jest tryptofan, aminokwas biorący udział w produkcji serotoniny - hormonu szczęścia. Zapewne z tego powodu ludzie często jedzący kaszę gryczaną są bardziej pogodni i mniej podatni na stres. Drugim ważnym aminokwasem jest lizyna, odpowiedzialna za przyswajanie wapnia z pokarmu i regulująca nasza odporność. Ziarno gryki nie zawiera białka roślinnego - glutenu - dlatego jest bezpiecznym bezglutenowym źródłem substancji odżywczych.
Niepalona kasza gryczana jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. To doskonałe połączenie powoduje, że nieprażona kasza gryczana syci na dłużej. Uwolnione cukry utrzymują się we krwi dłużej na odpowiednim poziomie. Błonnik wspiera prawidłową perystaltykę jelit.
Kasza gryczana nieprażona - zastosowanie kulinarne
Kasza gryczana nieprażona jest sycącym pokarmem. Może być głównym składnikiem potraw lub dodatkiem do gulaszu mięsnego lub wegańskiego. Z niepalonej kaszy gryczanej przygotowuje się zakwas na barszcz biały.
Zobacz także: Jak uprażyć kaszę gryczaną?
Jak ugotować na sypko kaszę gryczaną niepaloną?
Przepis jest banalnie prosty. Co zrobić jednak, aby kasza gryczana niepalona nie sklejała się? Zawsze należy dodać nieco tłuszczu. Oba rodzaje kaszy pozostaną sypkie po ugotowaniu, jeśli doda się do nich masło, smalec lub olej. Ponadto tłuszcz pozwala lepiej przyswoić witaminy z grupy B. Dlatego warto zastosować się do wskazówek.
Do ugotowania rodzinnej porcji kaszy dla 4 osób potrzebujecie:
- 1 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1¾ szklanki wody
- 1 łyżkę dobrej jakości oleju
- 1 łyżeczkę soli
Przygotowanie kaszy gryczanej niepalonej na sypko:
- Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie.
- Wodę z olejem zagotować. Posolić.
- Do wrzącej wody dodać kaszę. Ponownie zagotować.
- Przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień do minimalnego. Gotować 10 minut lub do chwili, gdy kasza wchłonie całą wodę.
- Zdjąć z ognia i pozostawić garnek pod przykryciem na 5 minut. Gotowe!