Jak uprażyć kaszę gryczaną?
2022-03-04
18:30
Kasza gryczana to idealny składnik pełnowartościowych potraw. Bogata w składniki odżywcze, m.in. węglowodany, witaminę B1 czy związki mineralne wapnia, żelaza i fosforu, doskonale zaspokoi głód, ale i świetnie odżywi organizm. Sprawdź, jak samodzielnie uprażyć kaszę gryczaną.
Spis treści
Prażenie kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną można ugotować albo uprażyć - wtedy smak będzie zupełnie inny. A dodatkową zaletą będzie brak jakiegokolwiek tłuszczu.
- Pierwszą czynnością jeszcze przed uprażeniem kaszy jest jej przebranie. Należy bowiem usunąć z niej wszystkie czarne suche ziarna (mają gorzki smak).
- Następnie rozgrzewamy dużą patelnią (im większa. tym szybciej uporamy się z prażeniem) i wsypujemy na nią kaszę – tak aby nie zasłaniała całego dna.
- Pamiętajmy, że patelni nie wolno smarować żadnym tłuszczem!
- Kaszę prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i potrząsając patelnią.
- Po 4-5 minutach ziarna są uprażone.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz