Jak uprażyć kaszę gryczaną?

2022-03-04 18:30

Kasza gryczana to idealny składnik pełnowartościowych potraw. Bogata w składniki odżywcze, m.in. węglowodany, witaminę B1 czy związki mineralne wapnia, żelaza i fosforu, doskonale zaspokoi głód, ale i świetnie odżywi organizm. Sprawdź, jak samodzielnie uprażyć kaszę gryczaną.

Jak uprażyć kaszę gryczaną
Autor: Shutterstock Uprażona kasza gryczana ma bardzo ciekawy smak

Spis treści

  1. Prażenie kaszy gryczanej
  2. Galeria: Niezstąpiona kasza - 11 przepisów na pyszne dania z kaszy

Prażenie kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną można ugotować albo uprażyć - wtedy smak będzie zupełnie inny. A dodatkową zaletą będzie brak jakiegokolwiek tłuszczu.

  • Pierwszą czynnością jeszcze przed uprażeniem kaszy jest jej przebranie. Należy bowiem usunąć z niej wszystkie czarne suche ziarna (mają gorzki smak).
  • Następnie rozgrzewamy dużą patelnią (im większa. tym szybciej uporamy się z prażeniem) i wsypujemy na nią kaszę – tak aby nie zasłaniała całego dna.
  • Pamiętajmy, że patelni nie wolno smarować żadnym tłuszczem!
  • Kaszę prażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i potrząsając patelnią.
  • Po 4-5 minutach ziarna są uprażone.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Galeria: Niezstąpiona kasza - 11 przepisów na pyszne dania z kaszy