Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
2022-03-31
średni
30 min
4
Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.
SKŁADNIKI
- 1 litr4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka zakwasu gryczanego
- kilka suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ostrego chrzanu
- 1 małe opakowanie śmietany
- odrobina klarowanego masła
- majeranek,
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.
- Grzyby namocz dzień wcześniej, teraz odsącz, a wodę w której się moczyły dodaj do bulionu.
- Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.
- Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz.
- Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?