Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.
1 litr4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka zakwasu gryczanego
kilka suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
2 ząbki czosnku
4 łyżki ostrego chrzanu
1 małe opakowanie śmietany
odrobina klarowanego masła
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.
Grzyby namocz dzień wcześniej, teraz odsącz, a wodę w której się moczyły dodaj do bulionu.
Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.
Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz.
Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Polecamy też:
Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze
Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler
Żurek staropolski - przepis tradycyjny
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska