Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

2020-03-30
Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock "Odchudzony" żurek na zakwasie z kaszy gryczanej.
średni
30 min
4

Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.

Składniki

1 litr4 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka zakwasu gryczanego

kilka suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków

2 ząbki czosnku

4 łyżki ostrego chrzanu

1 małe opakowanie śmietany

odrobina klarowanego masła

majeranek,

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.

Grzyby namocz dzień wcześniej, teraz odsącz, a wodę w której się moczyły dodaj do bulionu.

Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.

Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz.

Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Polecamy też:

Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler

Żurek staropolski - przepis tradycyjny

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie

Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Żurek czeski Kyselo

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny

 

Warto sprawdzić:

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska