Zupa długowieczności. Stary przepis z Sardynii na długie i zdrowe życie

zupa długowieczności
Autor: Shutterstock Jak zrobić zupę długowieczności? Włoska rodzina zdradziła swój przepis.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszy sposób odżywiania na świecie. Najlepszym tego przykładem jest rodzina Melis z Sardynii, która właśnie trafiła do księgi rekordów Guinnessa. To najstarsza żyjąca na świecie familia. Długie życie zawdzięczają właśnie diecie pełnej zdrowia. Poznajcie przepis na zupę długowieczności rekordzistów z Sardynii.

Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza na świecie

Rodzina Melis, licząca dziewięcioro rodzeństwa, w sumie ma prawie 819 lat. Wszyscy członkowie zgodnie odpowiadają, że zawdzięczają to diecie śródziemnomorskiej. Ten sposób odżywiania charakteryzuje się spożywaniem produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców oraz roślin strączkowych. Potrawy przyrządza się z ryb, owoców morza i drobiu, a czerwona mięso ogranicza się do minimum. Jada się także nasiona i orzechy oraz oliwę z oliwek. Dieta zapewnia zdrowie i długie życie.

Zupa długowieczności – minestrone z Sardynii

Zupa długowieczności to jedno z dań, które rodzina Melis jada bardzo często. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To zupa, która znana jest także w Polsce. Minestrone przyrządzona według przepisu familii Melis jest pyszna, sycąca i zdrowa. Sardyńczycy zawsze jedzą ją z chlebem na zakwasie i lampką czerwonego wina.

Zupa długowieczności – składniki

Większość składników rodzina Melis pozyskuje z własnych upraw. Przyrządza się ją na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem świeżych warzyw, roślin strączkowych i kaszy. Nie zabrakło tradycyjnych składników kuchni włoskiej, czyli pomidorów i oliwy z oliwek. Wszystkie produkty są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz substancje, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zdrowie.

Jak zrobić zupę długowieczności?

Zupę długowieczności z Sardynii bez problemu można zrobić w domu. Wszystkie składniki są w polskich sklepach przez cały rok, więc pyszną minestrone można ugotować nawet dziś. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni.

Jak więc zrobić tę pyszną włoską zupę? Posmażone warzywa należy udusić, a następnie ugotować w bulionie warzywnym. Dodaje się też kaszę jęczmienną, krojone pomidory, ugotowaną wcześniej białą i czerwoną fasolę oraz ciecierzycę. Na koniec zupę wystarczy doprawić i już można cieszyć się jej wybornym smakiem i niesamowitymi właściwościami.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1/2 szklanki suchej fasoli białej
  • 1/2 szklanki suchej fasoli czerwonej
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 marchewek
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula biała
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obie fasole i ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
  • Cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej warzywa, aż lekko zmiękną. Wlać wodę i dusić na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wlać bulion warzywny. Dodać liście laurowe i wsypać oregano. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od co pewien czas.
  • Do garnka wsypać opłukaną na drobnym sitku kaszę. Gotować, aż kasza stanie się miękka.
  • Dodać ugotowane obie fasole i ciecierzycę oraz krojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować około 10 minut.
  • Podawać od razu na obiad.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej