Zupa długowieczności. Stary przepis z Sardynii na długie i zdrowe życie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Doskonałym tego przykładem jest rodzina Melis z Sardynii, która została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako najstarsza żyjąca rodzina na świecie. Sekretem ich długowieczności jest właśnie zdrowa, zrównoważona dieta. Poznaj przepis na "zupę długowieczności" inspirowaną kuchnią rekordzistów z Sardynii.
Dieta śródziemnomorska – najzdrowsza na świecie
Rodzina Melis, licząca dziewięcioro rodzeństwa, w sumie ma prawie 819 lat. Wszyscy członkowie zgodnie odpowiadają, że zawdzięczają to diecie śródziemnomorskiej. Ten sposób odżywiania charakteryzuje się spożywaniem produktów zbożowych z pełnego przemiału, warzyw i owoców oraz roślin strączkowych. Potrawy przyrządza się z ryb, owoców morza i drobiu, a czerwona mięso ogranicza się do minimum. Jada się także nasiona i orzechy oraz oliwę z oliwek. Dieta zapewnia zdrowie i długie życie.
Zupa długowieczności – minestrone z Sardynii
Zupa długowieczności to jedno z dań, które rodzina Melis jada bardzo często. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To zupa, która znana jest także w Polsce. Minestrone przyrządzona według przepisu familii Melis jest pyszna, sycąca i zdrowa. Sardyńczycy zawsze jedzą ją z chlebem na zakwasie i lampką czerwonego wina.
Zupa długowieczności – składniki
Większość składników rodzina Melis pozyskuje z własnych upraw. Przyrządza się ją na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem świeżych warzyw, roślin strączkowych i kaszy. Nie zabrakło tradycyjnych składników kuchni włoskiej, czyli pomidorów i oliwy z oliwek. Wszystkie produkty są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz substancje, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zdrowie.
Jak zrobić zupę długowieczności?
Zupę długowieczności z Sardynii bez problemu można zrobić w domu. Wszystkie składniki są w polskich sklepach przez cały rok, więc pyszną minestrone można ugotować nawet dziś. Przepis nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni.
Jak więc zrobić tę pyszną włoską zupę? Posmażone warzywa należy udusić, a następnie ugotować w bulionie warzywnym. Dodaje się też kaszę jęczmienną, krojone pomidory, ugotowaną wcześniej białą i czerwoną fasolę oraz ciecierzycę. Na koniec zupę wystarczy doprawić i już można cieszyć się jej wybornym smakiem i niesamowitymi właściwościami.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- 1/2 szklanki suchej fasoli białej
- 1/2 szklanki suchej fasoli czerwonej
- 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- 5 marchewek
- 5 łodyg selera naciowego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie fasole i ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości.
- Cebulę, seler, marchewkę, ziemniaki i czosnek obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej warzywa, aż lekko zmiękną. Wlać wodę i dusić na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
- Wlać bulion warzywny. Dodać liście laurowe i wsypać oregano. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od co pewien czas.
- Do garnka wsypać opłukaną na drobnym sitku kaszę. Gotować, aż kasza stanie się miękka.
- Dodać ugotowane obie fasole i ciecierzycę oraz krojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować około 10 minut.
- Podawać od razu na obiad.