Sałatka warstwowa MIMOZA - znany rosyjski przysmak

Dorota Berezowska
Mimoza: rosyjska sałatka warstwowa
Autor: Shutterstock Wierzch sałatki ozdobiony koperkiem przypomina biało-żółte kwiaty mimozy.
łatwy
25 min
4

Sałatka warstwowa mimoza swoją nazwę zawdzięcza kolorom wierzchniej warstwy: starte białko i żółtko jaj, ozdobione gałązką koperku przypomina biało żółte kwiaty mimozy. Sałatka jest bardzo dekoracyjna i prosta do przyrządzenia. Nadaje się zarówno na świąteczny stół jak i na pyszną kolację.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez ukręć z olejem i musztardą za pomocą blendera. Zamiast oleju możesz użyć śmietany, wtedy wystarczy sos dobrze wymieszać. Sos najlepiej nakładać za pomocy plastikowej tuby do sosów (albo takiej po keczupie lub musztardzie z której można wyciskać małe ilości sosu).
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a potem je obierz i zetrzyj na tarce. Zmieszaj z 2 łyżkami sosu i drobno pokrojoną cebulką.
  • Marchewkę ugotuj i także zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo, oddziel po ugotowaniu białka od żółtek i zetrzyj na tarce osobno. Żółty ser zetrzyj, a łososia drobno pokrój.
  • Na dnie przezroczystego naczynia ułóż warstwę łososia. Posmaruj 2 łyżkami sosu. Jeżeli masz tubę, to ułatwi ci rozprowadzenie cieniej warstwy - wyciśnij zygzakiem kratkę na warstwie, dzięki temu sos nie zaleje ścianek naczynia i kolorowe warstwy będą lepiej widoczne.
  • Teraz ułóż warstwę startych ziemniaków z cebulą, pokryj warstwę cienko sosem.
  • Następnie zrób warstwę z tartego żółtego sera i ją również pokryj cienko sosem.
  • Kolejną warstwę zrób z tartej marchewki, dodaj cienką warstwę sosu.
  • Na koniec posyp całość najpierw startym białkiem a potem startym żółtkiem, posól do smaku i ozdób gałązkami koperku.
Dorota Berezowska