Zamiast do kosza, wrzuć je do piekarnika. Różnokolorowa przekąska w kilka minut

Zamiast do kosza, wrzuć je do piekarnika. Różnokolorowa przekąska w kilka minut
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna, prosta i chrupiąca przekąska w duchu zero-waste? Te aromatyczne chipsy z obierek warzywnych to idealna pozycja dla każdego, kto ma ochotę na aromatyczną przekąskę. Nie wyrzucaj ich do kosza, a zamiast tego przygotuj przepyszną przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych kroków.

Nie marnuj jedzenia. Ten przepis sprawdzi się doskonale

Czesto kiedy sięgamy po warzywa obieramy je ze skórki, która później ląduje w koszu. Jest to jednak spore marnotrawstwo. Z obierek można bowiem bez problemu przygotować aromatyczne chipsy, które świetnie sprawdzą się na imprezę czy wieczór filmowy z rodziną.

I wcale nie chodzi nam wyłącznie o obierki po ziemniakach. Świetnie sprawdzą się również te z pietruszki, pasternaku, marchewki czy buraków. Dzięki nim otrzymamy nie tylko przepyszną przekąskę, ale taką, która niesamowicie wygląda. Różnokolorowe chipsy świetnie będą prezentowały się w misce.

Z pieca czy z air fryera? Wybór należy do nas

Jeśli chcemy możemy nasze chipsy upiec w piekarniku, jak jest to w przepisie, albo w air fryerze. Wystarczy nastawić nasze urządzenie na 160 stopni i piec obierki przez około 10 minut, potrząsają w połowie koszem.

Najlepiej podawać je z dipem jogurtowym albo z hummusem. Jeśli chodzi o przyprawy, to w przepisie podaliśmy najróżniejsze opcje. Każdy może wybrać swój ulubiony smak. Jak w przypadku normalnych chipsów, tutaj też mamy ogromne pole do popisu jeśli chodzi o smaki.

SKŁADNIKI

  • obierki z warzyw (np. ziemniaków, marchewki, buraków, pasternaku, pietruszki, batatów)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • przyprawy (jak kto woli):
  • papryka słodka lub wędzona
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie myjemy przed obieraniem.
  • Obierki zbieramy i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • W misce mieszamy oliwę oraz przyprawy.
  • Wrzucamy nasze obierki i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej