Zamiast do kosza, wrzuć je do piekarnika. Różnokolorowa przekąska w kilka minut

2025-10-09 9:34

Pyszna, prosta i chrupiąca przekąska w duchu zero-waste? Te aromatyczne chipsy z obierek warzywnych to idealna pozycja dla każdego, kto ma ochotę na aromatyczną przekąskę. Nie wyrzucaj ich do kosza, a zamiast tego przygotuj przepyszną przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych kroków.

Zamiast do kosza, wrzuć je do piekarnika. Różnokolorowa przekąska w kilka minut

i

Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie marnuj jedzenia. Ten przepis sprawdzi się doskonale

Czesto kiedy sięgamy po warzywa obieramy je ze skórki, która później ląduje w koszu. Jest to jednak spore marnotrawstwo. Z obierek można bowiem bez problemu przygotować aromatyczne chipsy, które świetnie sprawdzą się na imprezę czy wieczór filmowy z rodziną.

I wcale nie chodzi nam wyłącznie o obierki po ziemniakach. Świetnie sprawdzą się również te z pietruszki, pasternaku, marchewki czy buraków. Dzięki nim otrzymamy nie tylko przepyszną przekąskę, ale taką, która niesamowicie wygląda. Różnokolorowe chipsy świetnie będą prezentowały się w misce.

Z pieca czy z air fryera? Wybór należy do nas

Jeśli chcemy możemy nasze chipsy upiec w piekarniku, jak jest to w przepisie, albo w air fryerze. Wystarczy nastawić nasze urządzenie na 160 stopni i piec obierki przez około 10 minut, potrząsają w połowie koszem.

Najlepiej podawać je z dipem jogurtowym albo z hummusem. Jeśli chodzi o przyprawy, to w przepisie podaliśmy najróżniejsze opcje. Każdy może wybrać swój ulubiony smak. Jak w przypadku normalnych chipsów, tutaj też mamy ogromne pole do popisu jeśli chodzi o smaki.

SKŁADNIKI

  • obierki z warzyw (np. ziemniaków, marchewki, buraków, pasternaku, pietruszki, batatów)
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • przyprawy (jak kto woli):
  • papryka słodka lub wędzona
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie myjemy przed obieraniem.
  • Obierki zbieramy i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • W misce mieszamy oliwę oraz przyprawy.
  • Wrzucamy nasze obierki i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...