Zamiast do kosza, wrzuć je do piekarnika. Różnokolorowa przekąska w kilka minut
Pyszna, prosta i chrupiąca przekąska w duchu zero-waste? Te aromatyczne chipsy z obierek warzywnych to idealna pozycja dla każdego, kto ma ochotę na aromatyczną przekąskę. Nie wyrzucaj ich do kosza, a zamiast tego przygotuj przepyszną przekąskę dla całej rodziny. Wystarczy kilka prostych kroków.
i
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie marnuj jedzenia. Ten przepis sprawdzi się doskonale
Czesto kiedy sięgamy po warzywa obieramy je ze skórki, która później ląduje w koszu. Jest to jednak spore marnotrawstwo. Z obierek można bowiem bez problemu przygotować aromatyczne chipsy, które świetnie sprawdzą się na imprezę czy wieczór filmowy z rodziną.
I wcale nie chodzi nam wyłącznie o obierki po ziemniakach. Świetnie sprawdzą się również te z pietruszki, pasternaku, marchewki czy buraków. Dzięki nim otrzymamy nie tylko przepyszną przekąskę, ale taką, która niesamowicie wygląda. Różnokolorowe chipsy świetnie będą prezentowały się w misce.
Z pieca czy z air fryera? Wybór należy do nas
Jeśli chcemy możemy nasze chipsy upiec w piekarniku, jak jest to w przepisie, albo w air fryerze. Wystarczy nastawić nasze urządzenie na 160 stopni i piec obierki przez około 10 minut, potrząsają w połowie koszem.
Najlepiej podawać je z dipem jogurtowym albo z hummusem. Jeśli chodzi o przyprawy, to w przepisie podaliśmy najróżniejsze opcje. Każdy może wybrać swój ulubiony smak. Jak w przypadku normalnych chipsów, tutaj też mamy ogromne pole do popisu jeśli chodzi o smaki.
SKŁADNIKI
- obierki z warzyw (np. ziemniaków, marchewki, buraków, pasternaku, pietruszki, batatów)
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- przyprawy (jak kto woli):
- papryka słodka lub wędzona
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- curry
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie myjemy przed obieraniem.
- Obierki zbieramy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- W misce mieszamy oliwę oraz przyprawy.
- Wrzucamy nasze obierki i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.